banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Igazságügyi miniszter: az EB szerint a különleges ügyészség felszámolása „korrekt megoldás”

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott, 2021. évi jelentésének Romániáról szóló fejezete tételesen kimondja: az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása a „korrekt megoldás” a bírákat és ügyészeket érintő esetleges nyomásgyakorlások elhárítására.

Kedd esti közleményében a tárcavezető emlékeztetett: az idei az első év, amikor az EB az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), illetve a jogállamisági mechanizmus keretében is felmérte a romániai igazságszolgáltatás helyzetét. Stelian Ion szerint mindkét jelentést független európai szakértők készítették, akik értékelik az igazságügyi minisztérium és a kormány eddigi intézkedéseit, és arra bátorítják a bukaresti döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a reformokat ezen a területen.

A miniszter kiemelte: az EB kedden nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentése tételesen kimondja, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása és a korrupcióellenes ügyészség (DNA), valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kompetenciáinak helyreállítása a „korrekt megoldás” a bírákat és ügyészeket érintő esetleges nyomásgyakorlások elhárítására.

Stelian Ion szerint az EB jelentése ismételten emlékeztet az Európai Unió Bíróságának korábbi határozatára, amely szerint az MCV ajánlásai kötelező érvényűek Románia számára. A bizottságot ugyanakkor – a miniszter szerint – aggasztja a Román Alkotmánybíróság (CCR) 2021/390-es ítélete, mert „megkérdőjelezi az európai jog elsőbbségét”.Stelian Ion igazságügyi miniszter | Fotó: gov.ro

Közleményében Stelian Ion idézi az EB jelentésének azt a megállapítását, miszerint az igazságügyi törvények 2017–2019 közötti módosításai zavart okoztak a romániai igazságszolgáltatás működésében. A miniszter szerint a bizottság értékelte a SIIJ felszámolásának kezdeményezését, megemlítve azt is, hogy az SIIJ megszüntetése, illetve a DNA és a DIICOT kompetenciáinak helyreállítása „összhangban vannak az Európai Unió Bíróságának határozatával”.

A miniszter kitért arra is, hogy a jelentés szerint a romániai igazságszolgáltatás továbbra is szakemberhiánnyal küzd. Stelian Ion ugyanakkor kiemelte az EB-nek azt a megállapítását, miszerint a SIIJ léte akadályozta a DNA zavartalan működését, ezért „a SIIJ felszámolása fontos lépés lesz a DNA fenntarthatóságának irányába”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?