Új javaslattal áll elő az különleges ügyészség felszámolására az igazságügyi miniszter

Stelian Ion igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kormánykoalíció keddi ülésén újabb javaslatváltozatot fog bemutatni az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására.

A tárcavezető erről a parlament épületében nyilatkozott a kormánypártok vezetőinek keddi tanácskozása előtt.

Kifejtette: igazságügyi miniszterként számára is, de az USR–PLUS pártszövetség számára is lényegbevágó a SIIJ felszámolása oly módon, hogy ne legyen lehetőség az intézmény újbóli létrehozására „új címkével vagy új székházzal”. Másrészt fontosnak tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés elleni ügyosztály (DIICOT) visszakapja korábbi hatáskörét, a bírákat és ügyészeket érintő korrupciós ügyeket pedig a DNA vizsgálja ki – tette hozzá Stelian Ion.Stelian Ion nyilatkozik a sajtónak a koalíciós tárgyalás után | Fotó: Agerpres

Az igazságügyi miniszter elmondta, a javaslata biztosítékot nyújt azoknak a koalíciós partnereknek, akik pótlólagos garanciát szeretnének arra, hogy a bírák és ügyészek nem lesznek visszaélések áldozatai, ha az őket érintő korrupciós ügyek kivizsgálása a DNA-hoz kerül vissza. Ez a pótlólagos garancia nem a SIIJ felszámolásáról szóló jogszabályba, hanem a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvénybe kerülne be.

Stelian Ion úgy vélekedett, a kisebbik koalíciós partnernek, az RMDSZ-nek nem lesz oka ellenezni az új javaslatot, annál is inkább, mert elvi szinten már tárgyaltak róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?