banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csoma Botond: az igazságügyi miniszter átpolitizálja a SIIJ ügyét

Az igazságügyi rendszer teljes reformjáról kellene beszéljen a miniszter, nem csupán annak egyetlen pontjáról - jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Szerinte Stelian Ion butaságokat mond akkor, amikor arról beszél, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) egy bunkósbot lenne, amit az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen az ügyészek és bírák ellen használna - szögezte le Csoma, aki szerint az igazságügyi miniszter átpolitizálja a SIIJ ügyét.

A jogász-politikus az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: indokoltan gondolják, hogy a magisztrátusok függetlensége sérült, hiszen az Igazságszolgáltatási Felügyelet korábbi, 2019-es vizsgálata világosan rámutat a szabályellenességekre. Hozzátette, az RMDSZ a bírák és ügyészek függetlensége mellett áll ki. Forrás: Facebook/Csoma Botond

Csoma Botond elfogadhatatlannak tartja, hogy Stelian Ion azért támadja az RMDSZ-t, mert más véleménye van a rendszer működéséről. Úgy látja, a tárcavezető elpolitizálta a SIIJ ügyét. „Én eddig azt hittem, hogy az igazságügyi miniszter ért a dolgához, de amikor ilyen butaságokat beszél – hogy mi azt szeretnénk, hogy a bírák és ügyészek féljenek, vagy hogy a SIIJ-t bunkósbotként használjuk ellenük –, kezdenek kétségeim lenni ezzel kapcsolatban. Éppen ellenkezőleg: mi azt szeretnénk, ha a magisztrátusok függetlenek lennének” – magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Csoma Botond hozzátette, téves azt gondolni, hogy a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárása csak a DNA kompetenciáitól függene, ehelyett olyan reformok befolyásolják az MCV lezárását, amelyekről az igazságügyi tárcavezető nem tett javaslatokat. Csoma Stelian Ion rögeszméjének tekinti a DNA hatáskörére vonatkozó kérdéseket, holott strukturális problémái vannak a rendszernek, amelyekre megoldást kellene találni.

Egy valóságos reform nélkül az MCV nem fog lezárulni, tette hozzá a politikus. Megismételte azt a Maszolnak is hangoztatott álláspontját, hogy a DNA kompetenciái fölötti vita miatt nem omlik össze a kormánykoalíció.

Ezeket mondta a miniszter

Mint ismert, Stelian Ion igazságügyi miniszter a közszolgálati televízió kedd esti műsorában, amelyben az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjével, Csoma Botonddal vitáztak, egyebek mellett kijelentette: a SIIJ egy „bunkósbot” amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közösen talált ki az ügyészek és bírák ellen. A tárcavezető ugyanakkor rámutatott, Románia nem egy elszigetelten élő ország, hanem annak az Európai Uniónak a tagja, amelyhez saját elhatározásából és akaratából csatlakozott, és tagországként kötelessége betartani a szerződésekbe, törvényekbe foglaltakat.

„Ha nem tartjuk be a jogállamiság szabályait, és rátérünk a Magyarország vagy Lengyelország választotta útra, ahol komoly gondok vannak a jogállamisággal (...), nagy problémáink lesznek” – hangoztatta. Hozzátette, ez esetben megtörténhet, hogy nem lesz hozzáférése az országnak az uniós alapokhoz, vagy nem zárul le a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), aminek akár az is lehet a következménye, hogy Románia nem csatlakozhat a schengeni térséghez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?