banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Nincs előrelépés a SIIJ ügyében, elmarad a rendkívüli ülésszak

Elmarad a szenátus rendkívüli ülésszaka, miután a hétfő esti koalíciós egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok az országos korrupcióellenes ügyészség jövendőbeli kompetenciái kapcsán – tudtuk meg. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az USR azért játssza a meglepettet a magyar érdekvédelem hónapok óta ismert álláspontja kapcsán, mert a párt kommunikációs csapdába manőverezte magát.

Bemerevedtek az álláspontok az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolása kapcsán. A hétfői koalíciós egyeztetésen sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem volt hajlandó változtatni pozícióján.

Az RMDSZ fenntartja a szenátusban előterjesztett módosító javaslatát, amely szerint a SIIJ megszűnése után az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértések kivizsgálását a legfőbb ügyészség keretében jelenleg is működő büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg venné át. Az USR szerint a módosító elfogadása azzal a kockázattal járna, hogy „más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ”.

A párt azt szeretné, ha az említett hatáskör visszakerülne a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséghez (DIICOT). Ebben viszont az RMDSZ lát kockázatot, nevezetesen, hogy megismétlődnek a múltbeli visszaélések.

Forrás: Agerpres

„Miután az USR-s igazságügyi miniszter elállt a saját maga által javasolt garanciától, az RMDSZ javasolt egy másikat” – írta le a helyzetet az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője. Csoma Botond arra a javaslatra utalt, amelynek értelmében a bírák és ügyészek ellen csakis a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) jóváhagyásával indulhatott volna büntetőeljárás.

„Ez Stelian Ion javaslata volt, amit megpróbált az RMDSZ-re kenni, most pedig eljátssza a meglepettet a szenátusban benyújtott módosító indítványunk kapcsán, holott az álláspontunk hónapok óta ismert” – mutatott rá a jogász-képviselő. Felidézte: a szövetség kezdettől fogva világossá tette, hogy nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, „ha nem akarjuk, hogy megismétlődjenek a múltbeli visszaélések”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Csoma Botond meglátása szerint Stelian Ion „nem akarja érteni” az RMDSZ és a bírák egy részének aggályait azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a magisztrátusok kivizsgálásának jogköre visszakerül a DNA-hoz, a korrupcióellenes ügyészek nyomást gyakorolhatnak az ügyeikben ítélkező bírákra.

Hozzáfűzte: teljességgel hamis politikai retorika, hogy a korrupcióellenes harc attól függ, hogy a DNA visszakapja-e az említett hatáskört, hiszen a nagykorrupció Romániában nem a magisztrátusok körében, hanem a társadalom más szegmenseiben nyilvánul meg. Kitért arra is, hogy egy csomó más terület van az igazságszolgáltatásban, ahol strukturális változtatásokra volna szükség, de az USR-s tárcavezető ezeket illetően nem állt elő javaslatokkal, „csak mímeli a reformot”.

Az RMDSZ-es frakcióvezető elmondta: az USR és főleg az igazságügyi miniszter már a múlt heti koalíciós egyeztetésen „rendkívül agresszívan” nyomást gyakorolt az RMDSZ-re, hogy vonja vissza a szenátusban benyújtott módosító indítványát. A szövetség képviselői elmondták, hogy nem fogják ezt megtenni, amire válaszként Stelian Ion egy vasárnapi interjúban – Csoma Botond szerint a sztálinista időkre emlékeztető gesztussal – nemzetellenes magatartással vádolta az RMDSZ-t.

A magyar képviselő azzal magyarázza az USR magatartását, hogy a párt kommunikációs csapdába került. „Összevissza hazudnak, teljesen átpolitizálták ezt a témát, és addig sulykolták a saját választóiknak, hogy minden attól függ, hogy visszatér-e a bírák és ügyészek kivizsgálásának kompetenciája a DNA-hoz, hogy már nem tudnak kibújni politikailag ebből a történetből” – fogalmazott.

Csoma Botond úgy vélte, a DNA kompetenciái fölötti vita miatt nem omlik össze a kormánykoalíció, viszont elmarad a szenátus rendkívüli ülésszaka, amelynek napirendjén a SIIJ felszámolása és a hatásköreinek elosztása szerepelt volna. „Mi azt mondtuk, hogy üljön össze a szenátus, de az USR csak abban az esetben akarja a rendkívüli ülésszakot, ha az RMDSZ vissszavonja a módosító javaslatát” – mondta a frakcióvezető. Hozzátette: ez nem fog megtörténni, így előrelépés az ügyben legkorábban a parlament őszi ülésszakában várható.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?