Bírálják a DNA-t – igazat ad Csoma Botondnak négy ügyészi és bírói szervezet

Közös állásfoglalásban vette védelmébe hétfőn négy ügyészi és bírói érdekvédelmi szervezet Csoma Botondot az igazságszolgáltatásban dolgozók bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleg (SIIJ) felszámolásával kapcsolatos nyilatkozatháborúban, ami politikus Maszolnak adott interjúja után bontakozott ki a román sajtóban.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta meg az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőt, hogy portálunknak nyilatkozva alaptalanul támadta az intézményt. Csoma Botond többek között arról beszélt: a SIIJ felszámolása után nem lenne szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, mert akkor „megismétlődhetnek a múltbeli túlkapások”. A politikus utóbb egy állásfoglalásban érvekkel támasztotta alá a kijelentéseit.

Hétfői közös közleményében a Romániai Magisztrátusok Szövetsége (AMR), a Bírák az Emberi Jogok Védelméért Egyesület (AJADO), a Bírák Országos Szövetsége (UNJR), az Ügyészek Országos Szövetsége (APR) elítélte a DNA reakcióját Csoma Botond kijelentéseire.

A négy szervezet bírálta a korrupcióellenes ügyészséget, amiért nem vállalja a felelősséget a bírák és ügyészek ellen lefolytatott eljárások során alkalmazott „önkényes” módszerekért és intézkedésekért. Állásfoglalásuk szerint a DNA sokszor az alkotmány és a törvények megszegésével, nem egy esetben koholt vádak alapján folytatta le ezeket az eljárásokat, ezért a bírák és ügyészek függetlenségét fenyegetné, ha átvenné a SIIJ hatáskörét.

Közös közleményében a négy szervezet hosszasan részletezi a DNA túlkapásait, és azokat az eseteket, amikor szerintük a korrupcióellenes ügyészség a törvényeket megszegve járt el. Az állásfoglalást ismertető Gmedia emlékeztetett arra, hogy a közleményt aláíró négy szervezet korábban is többször bírálta a DNA tevékenységét.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?