banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Az igazságügyi minisztérium kezdeményezni fogja a különleges ügyészség megszüntetését

Az igazságügyi minisztérium kezdeményezni fogja az igazságügyben történő visszaéléseket vizsgáló különleges ügyészségi részleg (SIIJ) megszüntetését, nyilatkozta vasárnap Cătălin Predoiu miniszter.

A tárcavezető közölte: döntése előtt ügyészekkel és bírákkal konzultált, illetve figyelembe vette a nemzetközi szervezetek (MCV, GRECO, Velencei Bizottság) álláspontában és az országjelentésekben megfogalmazott bírálatokat.

Cătălin Predoiu a mandátumának első sajtótájékoztatóján, november végén még arról beszélt: nem számolja fel az igazságügyben dolgozók bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleget. Indoklása szerint egy ilyen jellegű intézkedéshez az érintett igazságügyi intézmények széleskörű konzultációjára és politikai konszenzusra van szükség. „A vitát erről csak jövő évben kezdődik a parlamentben. Idén semmilyen törvényi beavatkozásnak nincsenek meg a feltételei” – mondta a miniszter.

A Dăncilă-kabinet által sürgősségi rendelettel létrehozott új ügyészségi részleg megszüntetését az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes tagállamainak csoportja (GRECO) is szorgalmazta, mert működése visszaélésekre adhat alkalmat.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?