Nem vonják vissza a „miniamnesztiát”, és nem számolják fel „az ügyészek ügyészségét”

Nem számolja fel az igazságügyben dolgozók bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleget (SIIJ) és az elítéltek idő előtti szabadlábra helyezését előidéző büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényt sem vonja vissza – közölte a mandátuma első sajtótájékoztatóján Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

A tárcavezető bejelentése azért meglepő, mert kormányra jutása előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a SIIJ felszámolását követelte. A Dăncilă-kabinet által sürgősségi rendelettel létrehozott új ügyészségi részleg megszüntetését az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes tagállaminak csoportja (GRECO) is szorgalmazta, mert működése visszaélésekre adhat alkalmat. A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényt hatályon kívül helyezését szintén követelte a PNL, mert szerintük alkalmazása egy „miniamnesztiával” volt egyenértékű, sok köztörvényes bűnöző szabadulásához vezetett.

Cătălin Predoiu elmondta, a SIIJ-t nem lehet „egy napról másnapra” felszámolni. Közlése szerint egy ilyen jellegű intézkedéshez az érintett igazságügyi intézmények széleskörű konzultációjára és politikai konszenzusra van szükség. „A vitát erről csak jövő évben kezdődik a parlamentben. Idén semmilyen törvényi beavatkozásnak nincsenek meg a feltételei” – mondta a miniszter.

Cătălin Predoiu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem elégedett az új ügyészségi részleg tevékenységével. Hozzátette: nem akart „interakciót” közte és a SIIJ között, hogy ne keltsen olyan érzést, mintha nyomást akarna gyakorolni az intézményre. „Egyetlen pillanatig sem akarom a nyomásgyakorlás érzését kelteni” - fogalmazott a miniszter, kijelentve, hogy ebből a megfontolásból  még egy statisztikát sem akar kérni az igazságszolgáltatási rendszerben történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részlegtől.

Egyelőre marad a miniamnesztia

Cătălin Predoiu arról is beszélt: támogatni fog minden olyan jogalkotási javaslatot, amely a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvénye jelenlegi változatának visszavonásához vezet. Elmondta: a jelenlegi törvényt egy olyan rendszerrel kell helyettesíteni, amely kontrollált körülmények között teszi lehetővé a jogszabály előnyeinek fenntartását, anélkül, hogy ezzel a közbiztonság veszélybe kerülne.

A szaktárca küldöttsége az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) képviselőivel fog tárgyalni az ügyről, azt elkerülendő, hogy elmarasztaló ítéletek egész sora szülessen meg Romániával szemben. Az alkotmányosság betartása és a diszkrimináció elkerülése érdekében szakértőcsoport dolgozik a gyakorlati kivitelezés lehetőségein - tette hozzá.

Predoiu arra is figyelmeztetett, hogy a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslat törvényét nem lehet egyik napról a másikra visszavonni, anélkül, hogy erről tárgyalnának az EJEB illetékeseivel, és intézkednének a börtönök kapacitásának bővítése ügyében, mert ez még a jelenleginél is súlyosabb mellékhatásokkal járna.

A miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kormány parlamenti támogatását megelőző tárgyalások során ígéretet tettek arra, hogy igazságügyi kérdésekben nem hoznak sürgősségi kormányrendeleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?