banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

GRECO-jelentés: a román igazságügy rendellenessége az „ügyészek ügyészsége”

Románia kevés intézkedést hozott a törvényhozók, bírák és ügyészek korrupciójának megakadályozására, és nem adott megnyugtató választ az igazságszolgáltatás vitatott reformjával kapcsolatos aggályokra - állapította meg az Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) Romániáról szóló, kedden közzétett jelentésében.

Az igazságügyi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumban a GRECO főleg amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Romániában külön vádhatóságot hoztak létre az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgálására (SIIJ), és ezt Bukarest a GRECO erre vonatkozó határozott ajánlása ellenére sem számolta fel. Az Európa Tanács (ET) szakértői szerint ugyanis a különleges ügyészség hatáskörkonfliktusokhoz vezet és visszaélésekre alkalmas.

A GRECO azt is kifogásolta, ahogyan Románia módosította az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait, korlátozta az ügyészek mozgásterét, valamint bevezette a bírák és ügyészek személyes felelősségre vonását a téves igazságszolgáltatási döntések esetén. Az ET szakértői úgy vélik: mindez komolyan veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A jelentés szerint a törvényhozók, a bírák és az ügyészek korrupciójának megelőzése érdekében 2015-ben megfogalmazott 13 ajánlás közül Románia csak négyet léptetett teljes egészében életbe. A román hatóságok három ajánlást részlegesen hajtottak végre, és hatot egyáltalán nem alkalmaztak.

A GRECO felkéri a román hatóságokat, hogy a legrövidebb időn belül hozzanak határozott intézkedéseket az ajánlásoknak megfelelő, kézzelfogható előrelépés érdekében. Ebben az összefüggésben a GRECO üdvözli Viorica Dancila június 4-i bejelentését, miszerint a román miniszterelnöknek szándékában áll lemondani az igazságügy területén kezdeményezett ellentmondásos reformokról.

A 2016 decemberében hatalomra került  PSD-ALDE koalíció átszervezte az igazságszolgáltatás működését, és több ízben próbálkozott a büntetőjog módosításával. A kormánypártok szerint erre azért volt szükség, mert az ügyészségek a titkosszolgálatok befolyása alá kerültek, visszaéltek hatalmukkal és politikai tisztogatást végeztek a korrupcióellenes harc ürügyén. Klaus Johannis államfő és Románia nyugati szövetségesei viszont azt állítják: a kormányoldal eltávolítja a jogállamiságtól Romániát, és azért akarja "gúzsba kötni" az igazságszolgáltatást, hogy saját korrupt politikusait megmentse a börtöntől.
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?