Johannis reméli, hogy felszámolják a SIIJ-t

Reményét fejezte ki Klaus Johannis államfő, hogy felszámolásra kerül az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ). Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt parlamenti úton kell végrehajtani.

Az elnök a Cotroceni-palotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, csakis parlamenti úton lehet felszámolni az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt, mert a sürgősségi kormányrendelettel történő jogalkotás ebben az esetben kizárt. „A sürgősségi rendeletet kizárták a románok a referendumon, amikor egyértelműen kifejezték, hogy többé nem akarnak sürgősségi kormányrendeleteket az igazságszolgáltatást érintő kérdésekben” – mondta Johannis.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy február elsejéig a szaktárca közvitára bocsáthat egy tervezetet az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályra (SIIJ) vonatkozóan.

A kormány 2019. december 27-én fogadta el azt az - igazságügyi minisztérium által beterjesztett - dokumentumot, amely a SIIJ felszámolására tesz javaslatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?