banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

A SIIJ felszámolását is megvitatja péntek este a kormány

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásáról szóló memorandum is szerepel a kormány péntek esti ülésének napirendjén.

A kabinet sajtóosztályának tájékoztatása szerint a memorandum is azon jogszabálytervezetek között található, amelyeket a pénteken 20 órára összehívott ülésen tervez megvitatni a kormány.Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter december 15-én közölte, hogy kezdeményezi a SIIJ megszüntetését. Döntését az ügyészekkel és bírákkal folytatott egyeztetések konklúzióival, illetve a nemzetközi szervek által az ügyosztállyal kapcsolatban megfogalmazott bírálatokkal és javaslatokkal támasztotta alá.

A memorandum többek között a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) és a Velencei Bizottság ajánlásaira, illetve a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az Európai Bizottság által készített jelentésre hivatkozik. Bár a különleges ügyosztály létrehozása alkotmányosnak bizonyult, ennek működési paraméterei szembemennek a romániai ügyészségek megszervezésének módjával, illetve a hierarchia elvével - mutat rá a dokumentum, hangsúlyozva, hogy mindezek alapján az igazságügyi minisztérium a SIIJ felszámolását javasolja. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?