banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A liberálisok egy része egyetért Csoma Botonddal, mégis csak az RMDSZ politikusát támadják az ügyészek

FRISSÍTVE - Keményen nekiment az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) és az intézményt támogató két magisztrátusszervezet az RMDSZ parlamenti képviselőjének egy olyan állásfoglalásért, amely liberális politikus szájából is elhangzott korábban – csaknem szó szerint – anélkül, hogy bárki felkapta volna rá a fejét.

A Maszol.ro csütörtökön közölte az interjút, amelyben Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy semmiképpen nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét. Jogászként megfogalmazta azt a személyes meglátását is, hogy a megszűnő intézmény hatáskörét a legfőbb ügyésznek alárendelt struktúra vehetné át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hasonló álláspontot fogalmazott meg korábban Daniel Fenechiu liberális szenátor (lásd keretes írásunkat), anélkül, hogy bármiféle visszhangot keltett volna. Ezzel szemben Csoma Botond nyilatkozatát kemény hangú közleményben ítélte el az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA), valamint két magisztrátusszervezet, miután a portálunknak adott interjúból részletek jelentek meg – többé-kevésbé szöveghű fordításban – a román nyelvű sajtóban.

Ügyészségi aggodalom

A Romániai Bírák Fóruma Egyesület (AFJR) és a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért Egyesült (AIJ) „megdöbbenéssel vette tudomásul” Csoma Botond kijelentéseit, „amelyek ellentmondanak mind a kormányprogramnak, mind pedig az európai szervezeteknek tett határozott ígéreteknek az igazságszolgáltatásbeli bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) feltétel nélküli felszámolásáról”. A két egyesület közös közleménye hivatkozik a Velencei Bizottságnak, a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (Group of States against Corruption – GRECO) és az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának véleményére, és elsősorban amellett érvel – amivel Csoma Botond is egyetért –, hogy a speciális ügyészséget meg kell szüntetni.Csoma Botond | Fotó: Agerpres

A DNA közleménye az intézményt érintő Csoma-bírálatokra összpontosít, „aggodalommal véve tudomásul”, hogy a SIIJ felszámolását övező viták hevében „politikai pártok képviselői a DNA tevékenységét és az intézmény ügyészei által kifejtett tevékenység módozatait támadják”. A kommüniké szerint „azt állítani, hogy a DNA ügyészei magisztrátusok sérelmére hivatali visszaélést és zsarolást követtek el (ahogy az RMDSZ képviselője állítja – szerk. megj.), közvetlen és alaptalan támadás az intézmény ellen, ami az ügyész-magisztrátusok szakmai hitelét és függetlenségét sérti”. A DNA hangsúlyozza, hogy egyetlen alkalmazottját sem ítélték el az említett cselekmények miatt, ugyanakkor azt is állítja – konkrét adatok nélkül –, hogy a bírák és ügyészek ellen „majdnem azonos” arányban indítottak eljárást, a legtöbbet nem saját hatáskörben.

A DNA szerint „logikailag alaptalan” az a kijelentés, miszerint adott esetben egy felmentő ítélet miatt indítottak volna bűnvádi eljárást, „figyelembe véve, hogy számos példa van arra, hogy a DNA ügyeiben bírák felmentő ítéleteket hoztak”. A DNA közleményében megjelenik egy olyan, Csoma Botond szájába adott mondat is, amely a Maszol-cikkben nem szerepel, miszerint „megoldást kell találni arra, hogy a DNA ne állítsa bíróság elé az ügyészeket és bírákat”.

Megerősítő „cáfolat”

A két fenti állásfoglalás eredményeként Csoma Botond nyilatkozata nagy karriert futott be a román nyelvű sajtóban. A Szabad Európa román nyelvű szolgálata szerint „a magisztrátusok borzalmasnak” találták az RMDSZ-es képviselő elképzelését. (A cikkben egyetlen, névtelen ügyész mondja ezt.) Továbbá a liberálisok állítólag cáfolták Csoma Botondot, viszont a megszólaló Iulia Scântei, a szenátus jogi bizottságának liberális párti elnöke konkrétan azt mondja: a későbbi egyeztetéseken dől el, mi kerül a megszüntetendő SIIJ helyébe.

A g4media.ro szerint a Nemzeti Liberális Páron (PNL) belül megoszlanak a vélemények a kérdésről. Egyesek szerint a DNA-nak vissza kell adni a SIIJ létrehozásakor elvett hatásköröket, mások a Csoma Botond által vázolt elképzelést támogatják. Egyikük, Eleonora Hărău az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: létezik egy „meglehetősen erős” irányvonal a PNL-ben, amely azt szeretné, hogy a SIIJ megszűnésével gazdátlanná váló dossziék a legfőbb ügyészséghez kerüljenek, és ne a DNA-hoz. „A PNL a speciális ügyészség felszámolását támogatja. Hova kerülnek a dossziék? Eldöntjük a későbbiekben a törvényes fórumokon” – magyarázta.

Hărău nyilatkozatát megerősítette Daniel Fenechiu liberális szenátor is. „A SIIJ megszüntetésének kormányprogramba foglalása egy dolog, a SIIJ dossziéinak átvétele a DNA által teljesen más” – fogalmazott péntek esti Facebook-bejegyzésében Daniel Fenechiu liberális szenátor, hangsúlyozva, hogy határozottan támogatja kollégája, Eleonora Hărău nyilatkozatát. Fenechiu rámutatott: a SIIJ-dossziék „esetleges átadása a DNA-nak negatívan érinthetné a bírák függetlenségét, megingatná a bizalmat a korrupciós ügyekben hozott ítéletekben és megerősítené azt a gondolatot, hogy semmit nem tanultunk a közelmúltból”.

Daniel Fenechiu liberális szenátor már december végén, a B1 hírtelevízió műsorában kifejtette véleményét a SIIJ felszámolásáról. Kifejtette: a speciális ügyészség megszüntetését nem látja problémásnak, viszont kérdés, hogy hova kerülnek a megszűnő intézmény kompetenciái. „Ezeket a kérdéseket meg kell tárgyalni, mert a bírák meg akarják őrizhetni a szabadságukat, és nem kívánják maguknak azt, hogy úgy kelljen ítélkezniük a DNA által megfogalmazott kérésről, hogy közben van egy dossziéjuk a DNA-nál egy fiókban. Mert akkor a peres fél esélyei mindössze illuzórikusak” – magyarázta a liberális jogász-politikus. Emlékeztetett, hogy amikor a DNA-tól elvették ezt a hatáskört, „kábé négyezer dosszié volt a DNA-nál olyan körülmények között, hogy az országban mindent összevetve volt vagy ötezer magisztrátus”. (A román igazságszolgáltatásban 4596 bíró dolgozik jelenleg, forrás itt.) Kijelentette: szükség van egy struktúrára, amely kivizsgálja az igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazódó „rendkívül súlyos” vádakat. „Ha általánosítanánk, és azt mondanánk, hogy minden ügyész így jár el – vagy így járt el –, azt jelentené, hogy csúfot űzünk egy társadalmi-szakmai csoportból, amelynek voltak és vannak tiszteletreméltó tagjai. Viszont az a tény, hogy léteznek félreérthetetlen bizonyítékok arra nézve, hogy a DNA egyes ügyészei elkövettek ilyesmiket, eléggé fontos érv amellett, hogy megelőzzünk egy ilyen helyzetet” – válaszolta a PNL-s politikus a műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy a DNA ügyészei zsaroltak korrupcióellenes ügyekben ítélkező bírákat. A vonatkozó rész a hivatkozott felvételen 1:39:45-től látható.

FRISSÍTÉS: Csoma Botond képviselő reagált a DNA vádjaira. Szombati állásfoglalásában a frakcióvezető kifejtette: az RMDSZ nem kívánja nyilvánosan támadni a korrupcióellenes ügyészséget. Csupán azt szeretné, ha igazságszolgáltatás méltányosan, visszaélésmentesen és olyan „értelmezhető helyzeteket” elkerülve működne, amelyek rossz vetnek a DNA-ra és rontják az intézmény hitelét.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?