Florin Cîţu a SIIJ felszámolásáról: a parlamentben kell megtalálni a megoldást

A parlamentben kell megoldást találni az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolása kapcsán kialakult problémára – jelentette ki hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök, amikor arról kérdezték, a koalíció felbomlásához vezethet-e az, hogy az RMDSZ nem hajlandó elfogadni jelenlegi formájában a SIIJ megszüntetéséről szóló tervezetet.

A miniszterelnök leszögezte, a kormány elfogadott egy tervezetet a SIIJ felszámolásáról, az igazságügyi minisztériumnak támogatnia kell a parlamentet ennek jóváhagyásában, a koalíciónak pedig meg kell találnia a módját annak, hogy túltegye magát ezen a helyzeten. „Ezeket a dolgokat most meg kell beszélni, majd a parlamentben kell megtalálni a megoldást” – nyomatékosította.

Nem sokkal korábban Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke leszögezte, amíg nem sikerül közös nevezőre jutni a koalícióban a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet kapcsán, a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívása korai lenne és eredménytelen.

Barna ismét ama véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ által benyújtott módosító javaslat elfogadása esetén a SIIJ nem szűnne meg, hanem „más névvel és más címkével„ tovább működne, a főügyészség alárendeltségében. Ez a bejelentett reformfolyamat megcsúfolása lenne, véli.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?