Dan Barna: megvárjuk a Velencei Bizottság állásfoglalását a SIIJ felszámolásával kapcsolatban

A koalíciós pártok megvárják a Velencei Bizottság állásfoglalását, mielőtt elfogadnák a parlamentben az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – jelentette ki Dan Barna miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok hétfő esti egyeztetése után.

Az USR–PLUS társelnöke rámutatott: a SIIJ felszámolása továbbra is a koalíció prioritásai közé tartozik. E téma kapcsán abban állapodtak meg, hogy megvárják a Velencei Bizottság ezzel kapcsolatos jelentését, amelyet június végén vagy július első napjaiban kapnak kézhez, majd – ha szükség lesz rá – rendkívüli ülésszakot hívnak össze, hogy elfogadják a SIIJ megszüntetéséről szóló tervezetet.

Dan Barna meggyőződésének adott hangot, hogy sikerülni fog megtalálni a megfelelő megoldást a SIIJ felszámolására.

A képviselőház március 24-én fogadta el első házként a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet, egy olyan módosító javaslattal együtt, amely szerint a bírák és ügyészek elleni vádemeléshez a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hozzájárulására van szükség.

A jogszabályjavaslat most a szenátus jóváhagyására vár. A felsőház jogi bizottságának elnöke, Iulia Scântei hétfőn azt mondta, sem az igazságszolgáltatási rendszer, sem a szakmai szervezetek nem támogatják a tervezetet a képviselőház által megszavazott formában, éppen a bíráknak és ügyészeknek szuperimmunitást biztosító előírás miatt. A PNL és az USR–PLUS javasolja, hogy töröljék ezt a tervezetből, annak végső változatáról azonban megállapodás kell hogy szülessen a koalícióban – nyomatékosította.

(Nyitóképen: Dan Barna | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?