A Velencei Bizottság júliusban ismerteti álláspontját a különleges ügyészség megszüntetéséről

A Velencei Bizottság júliusban fog döntést hozni az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) eltörlését célzó törvénytervezetről, amelyet egy olyan módosítással fogadott el a képviselőház, miszerint a bírákat és ügyészeket csak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) jóváhagyásával lehetne bíróság elé állítani.

A Velencei Bizottság honlapja szerint a testület júliusban fogalmaz meg véleményt a román igazságügyi minisztérium kérésére a különleges ügyészi osztály felszámolását előíró tervezettel kapcsolatban.

Stelian Ion igazságügyi miniszter március 29-én jelentette be, hogy a Velencei Bizottság véleményét kéri a jogszabálytervezettel kapcsolatban.

A képviselőház március 24-én fogadta el első házként a SIIJ felszámolását előíró tervezetet. A plénum a jogi bizottság által továbbított formában szavazta meg a javaslatot, vagyis azzal az indítvánnyal együtt, miszerint bizonyos, főleg korrupciós bűntettek esetén csak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hozzájárulásával lehet vádat emelni a bírák és ügyészek ellen.

A módosítást két szakmai egyesület is kifogásolta, kijelentve, hogy ez megengedhetetlen privilégiumot biztosítana a bíráknak és az ügyészeknek, és a társadalom szemében „szuperimmunitással” ruházná fel őket.

(Nyitóképen: Stelian Ion igazságügyminiszter | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?