FRISSÍTVE – Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást

FRISSÍTVE: A kormány idei első költségvetés-kiigazításában 2,7 százalékponttal 7 százalékra emelte 2021-es GDP-bővülési prognózisát, és a GDP 7,16 százalékáról 7,13 százalékára csökkentette a várható államháztartási hiányt – közölte kedden Florin Cîțu miniszterelnök.

Abszolútértékben a GDP elérheti az 1,17 milliárd lejt a korábban remélt 1,11 milliárd lej helyett. Cîțu közölte, hogy az államháztartási hiány a magasabb GDP-nek köszönhetően csökkenhet. Abszolútértékben ugyanakkor a deficit 83,8 milliárd lejre nő a korábban tervezett 80 milliárd lejről.

Cîțu elmondta, hogy a közberuházásoknak nagyon fontos szerepük van a gazdasági növekedésben, a második negyedévben 5,5 százalékponttal járultak hozzá a 13 százalékos éves gazdasági növekedéshez, és ezzel a beruházások képezik a növekedés fő hajtóerejét. Közölte még, hogy a kormány tavalyhoz képest 14,7 milliárd lejjel, 69,7 milliárd lejre növeli a beruházásokra fordított összeget, ami a GDP 5,9 százalékát teszi ki. Hozzátette, hogy ez az összeg rekordnagyságúnak számít az elmúlt harminc évben.

Florin Cîţu jelentette be a költségvetés-kiigazítás elfogadását | Fotó: Facebook-képernyőmentés

A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi, a fejlesztési, a beruházási és a közlekedési minisztériumok kapták a legtöbb pénzt.

2,39 milliárd lej fejlesztésekre

Cseke Attila, fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter szerint a költségvetés-kiegészítés során 2,39 milliárd lejt biztosított fejlesztésekre a kormány. „Az RMDSZ javaslatára helyi és országos jelentőségű beruházásokra, szociális lakások építésére és a kis- és középvállalkozások támogatására 2,39 milliárd lejt különített el a kormány a mai ülésén” – idézte a minisztert a szövetség közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cseke Attila kiemelte: a szaktárca újabb 200 millió lejt költhet az Országos Beruházási Vállalat által épített nagyberuházásokra, és további 2 milliárd lejt különített el a kormány a fejlesztési minisztérium javaslatára helyi beruházásokra. Az összeg a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) keresztül finanszírozott beruházásokat illeti.

A miniszter emlékeztetett: a szaktárca költségvetés-végrehajtása mindkét finanszírozási program esetén 100 százalékos volt. „A fejlesztési minisztérium minden rendelkezésre álló erőforrást felhasznál az építkezés alatt álló beruházásokra, ezért a költségkeret kibővítését kértük az állami költségvetés kiegészítésekor” – fogalmazott Cseke Attila, majd hozzátette: a helyi fejlesztésekre a 2 milliárd lejes kiegészítés mellett további 3 milliárd lej költségvetési kötelezettségvállalást hagyott jóvá a kormány.

A frissen elfogadott, útjavításra, víz-, szennyvíz- és gázhálózat kiépítésre és javításra összpontosító Anghel Saligny-program is idén elindulhat, hiszen a kormány 3 milliárd lej költségvetési kötelezettségvállalást hagyott jóvá. „A minisztérium hamarosan véglegesíti a pályázati procedúrát, az így beérkező kérésekre finanszírozást hagyhatunk jóvá a 3 milliárd lejes idei költségkeretből. Ez azért fontos, mert így már idén elindulhat a program, nem kell a 2022-es állami költségvetést bevárni. Ezért sürgettük az Anghel Saligny-program költségvetés-kiegészítés előtti elfogadását” – mondta el Cseke Attila.

750 millió lejt biztosít a fejlesztési minisztérium azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek pályáztak a szaktárca alárendeltségébe tartozó Regionális Operatív Program forrásaira, de az elégtelennek bizonyuló erőforrások miatt nem kaptak finanszírozást.

Kapcsolódók

Kimaradt?