FRISSÍTVE – Benyújtotta lemondását a házelnöki tisztségről a PNL új vezetését bíráló Ludovic Orban

FRISSÍTVE: A vezető kormánypárt szombati tisztújító kongresszusán vesztes Ludovic Orban benyújtotta lemondását a képviselőházi elnöki tisztségről – ezt egyelőre azonban csak a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) juttatta el, az alsóházban nem iktatta – írta a stiripesurse.ro.

Ludovic Orban | Fotó: Agerpres

Orban gyakorlatilag az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta hétfőn lemondását a házelnöki tisztségből. Azt állította: azért nem iktatta a képviselőházban lemondó nyilatkozatát, hogy a párt élére megválasztott utódja, Florin Cîțu miniszterelnök ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL visszaszerzi a többséget" a képviselőházban. Szerinte ugyanis a jelenlegi koalíciós válság közepette miután az USRPLUS szövetség kilépett a kormányból a PNL a házelnöki tisztség feladásával most azt kockáztatná, hogy Marcel Ciolacut, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjét választják meg a posztra.

A tisztségét ily módon egyelőre megőrző házelnök hétfőn éles támadást intézett Florin Cîțu és kampánycsapata ellen. Orban szerint Cîțut a demokratikus normák megcsúfolásával, megfélemlítéssel, megvesztegetéssel, közpénzek ígéretével választották meg szombaton a PNL elnökévé. Úgy értékelte: a pártpuccs" szervezői gúnyt űztek a PNL csaknem másfél évszázados múltjából, tönkretették a párt hitelét, tisztességtelen módszereik pedig a román demokráciát is veszélyeztetik.

Orban a miniszterelnököt tette felelőssé a koalíciós válságért, a párthoz benyújtott házelnöki lemondásával pedig a bukaresti média szerint úgy próbál megmaradni a poszton, hogy a tisztség esetleges elvesztésének felelősségét is Cîțura hárította. A PNL új végrehajtó bizottsága várhatóan kedden dönt arról, milyen stratégiát választ a házelnöki tisztség ügyében.

A tavaly decemberi parlamenti választások után létrejött hárompárti koalíció, a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ részvétel kialakult parlamenti többség a választásokon győztes PSD „fölé kerekedett”, és a koalíciós tárgyalások eredményeként az USR–PLUS kpata a szenátus, a PNL pedig a képviselőház elnöki tisztségét. A szeptember elején kirobban kormányválság nyomán azonban az USR–PLUS kilépett a kormányból, amely ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be, úgyhogy jelenleg gyakorlatilag ellenzékbe vonult.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg