Cîțu támogatást keres a parlamentben, a többi párt nem bíztatja

Békülékenyebb hangot ütött meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) élére történt megválasztása után Florin Cîțu vasárnap. A miniszterelnök azt mondta: kész minden olyan parlamenti frakcióval tárgyalni a (kisebbségben maradt) kormány támogatásáról, amely nem akar politikai válságot, a többi párt azonban – megmaradt koalíciós partnerén a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) kívül – egyelőre elzárkózik ettől.

Cîțu abban bízik, hogy a szintén tisztújtás előtt álló USR-PLUS új vezetőségével sikerül majd tárgyalóasztalhoz ülnie a – kormányból éppen miatta kilépett – szövetség újbóli kormányzati szerepvállalásáról. Cîțu szerint ez akkor lehetséges, ha az URS-PLUS „nem szövetkezik többé” a vírustagadó, nacionalista, szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), illetve korábbi közös politikai ellenfelükkel, a legnagyobb frakcióval rendelkező, de 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Cîțu elutasította az USR-PLUS és párton belüli ellenfelei azon bírálatát, miszerint a PSD-vel akar „összeállni”, újraalakítva a Ponta-kormány idején működő Szociálliberális Szövetséget (USL), csakhogy hatalmon maradjon. A miniszterelnök PNL-elnökké választása alkalmával több ízben leszögezte: a PSD-t tartja pártja legfőbb ellenségének.

Azt viszont képmutatásnak nevezte, hogy egyesek „USL 2.0”-t látnak abban, ha kormánya – a politikai válságot elkerülendő – a PSD-től kap parlamenti támogatást, viszont az szerintük nem „szövetség”, ha az USR-PLUS a PSD-vel és az AUR-ral fog össze a kormány megbuktassa érdekében.

Az USR PLUS elzárkózik az együttműködéstől

A Klaus Iohannis államfő támogatásával – Ludovic Orban házelnök kihívójaként – szombaton PNL-elnökké választott Cîțut a többi párt nem bíztatja. Az USR-PLUS leszögezte: a koalícióba való visszatérésük feltétele továbbra is az, hogy ne Cîțu legyen a miniszterelnök, mert vele „már megégették magukat”. Az USR-PLUS elnökválasztásának első fordulójában legtöbb voksot összesítő Dacian Cioloș társelnök ezt azzal is megtoldotta, hogy a jobbközép koalíció helyreállításához egy írásba foglalt, számon kérhető reform-menetrendet is el kell fogadni.

A PSD továbbra is azt hangoztatja, hogy előrehozott választásokat akar, Marcel Ciolacu pártelnök pedig kizárta annak lehetőségét, hogy a PSD olyan kisebbségi kormányt támogasson, amelyben a PNL adja a miniszterelnököt. A PSD azzal az üzenettel „gratulált” Cîțu PNL-elnökké választásához, hogy várják a parlamentbe, a bizalmatlansági indítvány szavazására.

Ilyen körülmények között a Cîțu-kabinet sorsa most az alkotmánybíróság kezébe került, amely kedden dönt az USR-PLUS kormánybuktató kezdeményezésének szabályosságáról.

Ha a taláros testület elutasítja a kormány óvását, és a parlament napirendre tűzi az indítványt, a Cîțu-kabinet aligha éli túl a bizalmatlansági szavazást. Ha viszont az alkotmánybíróság Cîțunak ad igazat, azzal legalábbis értékes időt nyer, az őszi ülésszakban ugyanis már csak a PSD terjeszthetne be ellene egy másik bizalmatlansági indítványt, de a súlyos járványhelyzet és saját politikai számításai miatt ezzel a PSD bukaresti elemzők szerint nem fog sietni.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?