Orban lemondásra szólította fel Cîțut, Iohannist pedig a „piti játékai” beszüntetésére kérte

Élesen bírálta Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) elnököt és Klaus Iohannis államfőt a Cioloș-kormány beiktatását elutasító parlamenti voks után Ludovic Orban korábbi mniszterelnök, a PNL és a képviselőház volt elnöke.

Ludovic Orban sajtónyilatkozata | Fotó: AgerpresOrban sajtónyilatkozatban szólította fel Florin Cîțut – akivel szemben szeptember 25-én elveszítette a választást a párt tisztújító kongresszusán –, hogy mondjon le tisztségéről, és „vele együtt menjenek haza a pártfogói is”. Ludovic Orban a koalíciós válság szeptember elsejei kirobbanása után többször is hangoztatta, hogy a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ közötti bizalom helyreállítása lenne a megoldás, ehhez pedig a PNL-nek más miniszterelnököt kellene javasolnia Florin Cîțu helyett, ahogy azt az USR-követelte. Úgy vélte, a válság elmélyülésének megelőzése érdekében erre a kompromisszumra is kész kellett volna legyen a PNL.

Orban és Klaus Iohannis államfő viszonya a PNL belső választási kampánya során hidegült el, szerdán pedig, miután a parlament elutasította a kormányalakításra felkért Dacian Cioloș USR-elnök által javasolt kabinetet, egyenesen a politikai válság elsőszámú felelősévé tette az elnököt. „Beteges ambíciói, hogy felügyelje az ügyészi kinevezéseket, és hogy olyan személyt ültessen a PNL élére, akinek nincs esélye, hogy ismét kormányfő legyen, vezettek idáig” – jelentette ki újságírók előtt.

Hozzátette: kérhetné Iohannis lemondását is, „de úgysem lenne értelme”, ehelyett felszólította, hogy „hagyjon fel piti játékaival”. Orban szerint, amíg a PNL „nem szabadul” Iohannis befolyásától, és nem a választói akarata szerint cselekszik, „meg lesz pecsételve a sorsa”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?