FRISSÍTVE – Elutasította a parlament a Cioloş-kormány beiktatását (percről percre)

Előkészületek a szavazásra | Fotó: Agerpres

FRISSÍTVE – A Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök által benyújtott kormányprogramról és a miniszterek névsoráról szavazott szerda délelőtti együttes ülésén a képviselőház és a szenátus. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt USR-kormány beiktatásához minősített többségre, azaz 234 törvényhozó szavazatára lett volna szükség. Az USR-s összetételű kormány 88 támogató szavazatot kapott, 184-en ellene szavaztak. Klaus Iohannis államfőnek új miniszterelnök-jelöltet kell nevesítenie. Az eseményeket percről percre követtük.

 

12:55

Hivatalos: elutasították az USR-kormányt

A szavazás hivatalos eredménye: a 466 képviselőből és szenátorból jelen volt 343, és szavazott 272. Az érvényes szavazatok száma 272, ebből 88 igen és 184 a nem (tartózkodás: 0), tehát a Cioloș-kormány nem kapta meg a támogatást. Klaus Iohannis államfőnek új kormányfőjelöltet kell javasolnia.

12:48

Nem hivatalos: elutasították az USR-kormányt

Nem hivatalos források szerint a Dacian Cioloș által javasolt kormány a minimális 234 voks helyett csak 88 szavazatot kapott, így nem alakíthat kormányt az USR. (Digi24.ro)

12:13

Zajlik a szavazás

A képviselők és szenátorok szavaznak.

12:10

Az AUR szerint ellentétes az alkotmány szellemiségével Cioloș jelölése

Claudiu Târziu szenátor, az AUR társelnöke szerint azzal, hogy Klaus Iohannis államfő Dacian Cioloșt bíta meg a kormányalakítással, akinek a pártja nem rendelkezik a parlamenti többséggel, ellentétes az alkotmány szellemiségével. Mint mondta, Iohannis szándékosan olyasvalakinek adott kormányalakítási megbízást, akit nem választanak meg, hogy második körben ismét a PNL-re bízhassa a miniszterelnök-jelöltséget. Târziu szerint emiatt Iohannist fel kellene függeszteni a tisztségéből.

11:34

A kisebbségi frakció tagjai belátásuk szerint szavaznak

Varujan Pambuccian, a (nem magyar) nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője az elmúlt harminc év legnehezebb időszakának nevezte a mostanit, mind társadalmi, mind gazdasági és politikai szempontból. Szerinte mielőbb stabilitásra, teljes jogú kormányra van szükség. „Az előre hozott választások nem jelentek megoldást, csak az AUR malmára hajtják a vizet” – fogalmazott. Hozzátette, a kisebbségi frakció tagjai belátásuk szerint fognak szavazni a beterjesztett kormányprogramról és -névsorról.

11:32

USR: mi vállaljuk a felelősséget

Oana Murariu, az USR képviselője beszédében kijelentette: az egyetlen párt, amelyik vállalja a kormányzás felelősségét, az USR.
11:13

Kelemen Hunor: elnézést kell kérnünk a választóktól

Nem ezt ígértük a választóknak, ezért elnézést kell kérnünk tőlünk – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, ügyvivő kormányfő-helyettes szerdán a parlament együttes ülésén, a Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnök által javasolt kormányról tartott bizami szavazáson. Az RMDSZ szerint a tavaly decemberi parlamenti választások után stabilitást és fejlődést ígértek a társadalomnak, erre alig kilenc hónappal a PNL, az USR és az RMDSZ között kötött koalíciós megállapodás „botrányok, veszekedések, széthúzások” uralják a politikát. Kelemen szerint ezért minden parlamenti párt felelős, és elnézést kell kérnie a választóktól. „Ezúton én elnézést kérek minden választótól!" – mondta a pulpitusról. (P. L. Zs.)

Kelemen Hunor: Ezekben a napokban nekünk, politikusoknak arról kellene vitatkoznunk, hogy milyen gondokkal...

Közzétette: RMDSZ – 2021. október 20., szerda
10:42

Marcel Ciolacu: a PSD nem szavaz bizalmat a Cioloş-kormánynak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem szavaz bizalmat a Dacian Cioloş által javasolt kormánynak – jelentette ki Marcel Ciolacu a képviselőház és a szenátus szerdai együttes ülése előtt. A párt frakcióvezetői azt javasolták, hogy a képviselőik és szenátoraik nyilvánosan adják le a házszabály szerint titkos szavazatukat. (Agerpres)

10:35

A parlament összetétele

A kormány beiktatásához legkevesebb 234 támogató szavazatra van szükség. A parlament összetétele az alábbi:

  • Szociáldemokrata Párt (PSD) – 157 voks
  • Nemzeti Liberális Párt (PNL) – 134 voks
  • Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – 80 voks
  • Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – 43 voks
  • Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – 29 voks
  • Kisebbségek frakciója – 18 voks
  • Függetlenek – 5 voks
10:25

Cioloş: politikai viták helyett a válság megoldását keressük!

Dacian Cioloş miniszterelnök-jelölt azzal kezdte beszédét, hogy a politikai viták és személyeskedések helyett a válság gyors megoldására törekedjenek a pártok. „A vihar kellős közepén állunk, nem lehetünk felelőtlenek” – mondta, és elsősorban a koronavírus-járvány okozta nehézségeket említette, majd egyperces néma főhajtást kért a mintegy 40 ezer áldozat emlékére.

10:18

Ketten vezetik az ülést

A parlament együttes ülését Anca Dragu (USR), a szenátus elnöke és Florin Roman (PNL), a képviselőház ügyvivő elnöke vezeti. Dacian Cioloș kijelölt miniszterelnöknek 60 perc álla rendelkezésére, hogy „megvédje” a kormányprogramot, ezt az ülés elején és végén használhatja fel.

10:14

Az RMDSZ törvényhozói jelen lesznek, de nem fognak szavazni

Az RMDSZ törvényhozói jelen lesznek a Cioloş-kormány beiktatásának szentelt szerdai parlamenti ülésen, de nem fognak szavazni – nyilatkozta kedden Csoma Botond, az alakulat képviselőházi frakcióvezetője. A döntést még kedd reggel hozták meg az RMDSZ együttes frakcióülésén. Csoma Botond hozzátette, hogy ha a Cioloş-kabinetet a parlament nem iktatja be, az RMDSZ részt fog venni a további kormányalakítási tárgyalásokon. „Minél előbb kormányra van szükségünk. Nagyon sok függ attól, hogy az államelnök kit bíz meg kormányalakítással, és az illető képes lesz-e parlamenti többséget szerezni” – magyarázta. (Agerpres)

10:10

Cioloş a parlament támogatását kérte a kormánynévsorra

Azzal a felhívással fordult kedd esti sajtótájékoztatóján Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök a parlament tagjaihoz, hogy szavazzanak bizalmat a kormányának, amelyik szerinte képes megoldásokat találni a válságra. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta, hogy „ez a kormány kész felelősséget vállalni a válság feloldására javasolt megoldások megvalósításáért, ha bizalmat kap. Arra kérem a parlament tagjait, tegyék félre a szigorú pártlogikát, gondoljanak a választóikra, konzultáljanak velük, és szerdán szavazzanak a választóik problémáinak megoldására.” (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?