banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Cioloş a kormánya beiktatásához kérte a parlament támogatását

Azzal a felhívással fordult kedd esti sajtótájékoztatóján Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök a parlament tagjaihoz, hogy szavazzanak bizalmat a kormányának, amelyik szerinte képes megoldásokat találni a válságra.

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök | Fotó: AgerpresA Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke emlékeztetett arra, hogy pártja volt az egyetlen alakulat, amelyik az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken konkrét javaslatokat tett le az asztalra, majd igen rövid idő alatt összeállította a kormánynévsort és kidolgozta a kormányprogramot.

„Ez a kormány kész felelősséget vállalni a válság feloldására javasolt megoldások megvalósításáért, ha bizalmat kap. Arra kérem a parlament tagjait, tegyék félre a szigorú pártlogikát, gondoljanak a választóikra, konzultáljanak velük, és szerdán szavazzanak a választóik problémáinak megoldására” – jelentette ki Dacian Cioloş.

Kormánya beiktatása esetén a kijelölt miniszterelnök azonnali intézkedéseket ígért a politikai, egészségügyi és energetikai válság feloldására. Szerinte a miniszterjelöltjei a keddi parlamenti meghallgatásokon bebizonyították a felkészültségüket és a rátermettségüket, ám „pártutasítások alapján” véleményezték alkalmasságukat a szakbizottságok (egyetlent kivétellel valamennyi jelölt negatív minősítést kapott).

A kormányprogramot és a miniszterek listáját a szerdán tíz órakor kezdődő együttes ülésén vitatja meg a képviselőház és a szenátus. A kormány beiktatásához minősített többségre, azaz 234 törvényhozó szavazatára van szükség. Az ülés akkor határozatképes, ha a törvényhozók fele plusz egy arányban jelen lesznek.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?