Beterjesztette a parlamentbe a kormányprogramját és a miniszterjelöltek névsorát Dacian Cioloș

Hétfőn délelőtt beterjesztette a parlamentbe Dacian Cioloș kijelölt kormányfő a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kormányprogramját és a miniszterjelöltek névsorát. 

A szabályzat értelmében az együttes házbizottságoknak össze kell ülniük, hogy megszabják a parlament ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kormánynévsorról és a kormányprogramról. Erre 15 napon belül sort kell keríteni.

A kabinet tagjainak meghallgatása az együttes szakbizottságokban zajlik, amelyek konzultatív jellegű véleményezést adnak ki minden egyes miniszterre vonatkozóan. Az USR-kabinetet akkor iktathatják be, ha megkapja a szenátorok és képviselők több mint felének, 234 törvényhozónak a támogató voksát. Az USR a parlamenti helyek 17 százalékával rendelkezik. Amennyiben nem szerzi meg a képviselők és szenátorok több mint felének támogatását, elölről kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések az elnöki hivatalban. Ha Klaus Iohannis második kormányfő-jelöltjét is elutasítják, az államfő feloszlathatja a parlamentet.

Cioloş szerint olyan kormányra van szüksége az országnak, amely készen áll meghozni „a soron következő nehéz intézkedéseket". „Sajnos olyan helyzetben vagyunk, amelyben már nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egy másodpercet is elvesztegessünk” – fogalmazott. Úgy vélekedett: előzetes koalíciós megállapodások nélkül sem lehetetlen, hogy beiktassák az USR kisebbségi kormányát, ha a nagy pártok törvényhozói megértik, hogy az egészségügyi és energetikai válsággal küzdő országnak sürgősen működőképes kormányra van szüksége.

Az USR elnöke hangsúlyozta, hogy kormányprogramjuk „keménynek tűnhet”, de szükség van rá, mert a rendkívüli helyzetek rendkívüli intézkedéseket követelnek meg. „Első körben a nyilvánvaló prioritásokra fogunk összpontosítani, hiszen azonnali intézkedésekre van szükség az egészségügyi válságból való kilábalás érdekében. Már késésben vagyunk, hiszen látjuk, hogy emberek százai halnak meg naponta, ugyanakkor fel kell készülnünk az energiaválságra, amely keményen sújthatja az embereket ezen a télen” – mondta a kijelölt miniszterelnök.

Rámutatott: tisztában van egy kisebbségi kormányt fenyegető politikai kockázatokkal, de most nincs idő kísérletezgetni, az USR-t nem a politikai számítás vezérli, hanem megoldást kínál. Szerinte „mindenki jól jár”, ha az USR magára vállalja a kormányzás felelősségét a most következő nehéz téli időszakban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Dacian Cioloș azután kért egyszínű USR-kormány számára bizalmat a parlamenttől, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elutasítása miatt nem sikerült helyreállítania a korábbi hárompárti jobbközép koalíciót, amelyben az RMDSZ is részt vett.

A Cioloş által javasolt kormánylista szerint Dan Barna, az USR alelnöke a külügyi tárcát is vezető miniszterként térne vissza a kormányfőhelyettesi posztra. Rajta kívül az USR többi tisztségviselője is visszatérne azon minisztériumok élére, amelyeket a koalíciós kormányban vezettek az USR kilépése előtt. A liberális és RMDSZ-es tisztségviselők által irányított minisztériumok élére Cioloş többnyire az USR képviselői és szenátorai közül javasolt tárcavezetőt.

A beiktatásra váró Cioloş-kormány a halasztást nem tűrő intézkedések sorában további járványügyi szigorításokat irányoz elő, köztük kiterjesztené az uniós zöld kártya használatát valamennyi olyan – állami vagy magánszférában dolgozó – munkavállalóra, aki ügyfelekkel találkozik. Az USR kormánya 19-ről 5 százalékra csökkentené a villanyáram és földgáz áfáját, és adómentessé tenné a minimálbért.

(Nyitóképen: Dacian Cioloș USR-elnök, kijelölt kormányfő | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?