FRISSÍTVE – Elmarad a péntekre tervezett koalíciós tárgyalás

FRISSÍTVE: Elmarad a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ elnöke, valamint a kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője közötti, péntekre tervezett találkozó – közölte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). FRISSÍTÉS: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Dacian Cioloș miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania „a minimális bizalmat”.

A bejelentés előzménye, hogy a PNL vezetősége péntek délelőtt úgy döntött, nem támogatja Dacian Cioloşt a kormányalakításban. Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke az alakulat végrehajtó bizottságának ülését követően úgy nyilatkozott: pártja azt kéri Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnöktől, hogy előbb tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség kialakításáról.

„Ha Dacian Cioloşnak nem sikerül megszereznie a kormány beiktatásához szükséges többséget, a PNL tárgyalásokba kezd valamennyi felelős párt – leszámítva az AUR-t – vezetőivel a Románia számára legjobb megoldás megtalálása érdekében” – fogalmazott.

Cîţu hozzátette, alakulata csak azt tartja járható útnak, hogy a PNL köré épüljön a parlamenti többség.

Kelemen Hunor szerint Cioloșnak nem sikerült helyreállítania a bizalmat

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, ügyvivő miniszterelnök-helyettes a közösségi oldalán reagált a koalíciós tárgyalások elakadására. Szerinte Dacian Cioloș miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania „azt a minimális bizalmat”, ami lehetővé tette volna a PNL–USR–RMDSZ koalíció újraalakítását. „Innentől három lehetősége maradt: 1. visszaadja a megbízatást az államelnöknek; 2. a kormánybuktatáshoz összehozott PSD–USR–AUR szövetséggel alakít kormányt; 3. egyszínű USR-kormányhoz kéri a parlament támogatását” – fogalmazott Kelemen.

Dacian Cioloș miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. október 15., péntek

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ továbbra is azon az állásponton van, hogy „a hatalmi technikai taktikázások helyett a társadalom valós problémáira figyelve mielőbb egy olyan kormány beiktatására van szükség, amely rövidtávon kizárólag a járványügyi problémákra, az energiaárak okozta gondok orvoslására és a jövő évi költségvetés elkészítésére koncentrál.”

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ számára „a politika mindenekelőtt szolgálat, a közjó keresése és képviselete, az emberek életének biztonságossá tétele és az életfeltételek javítása”.

(Nyitóképen: Daciaon Cioloș USR-elnök a szerdai, első tanácskozás után | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?