FRISSÍTVE – Ezt mondták a pártok képviselői az eredménytelen kormányalakítási tárgyalásokról

Eredménytelenül zárult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetőjével folytatott szerda esti tárgyalás – közölte Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, az USR elnöke. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a bizalomhiány jellemezte a találkozót, míg a PNL elnöke, Florin Cîțu ügyvivő kormányfő azt hangoztatta: azoknak kell megoldaniuk a válságot, akik előidézték.

„Nem jutottunk semmiféle következtetésre” – mondta az egyeztetésről való távozásakor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. 

Dacian Cioloș | Fotó: Agerpres

Dacian Cioloş szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: péntekre újabb találkozót kért a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel, mert szeretne mielőbb kormányt alakítani.

Áldozatot hoz, aki kormányt alakít 

Áldozatot fog hozni az, aki felvállalja a kormányzást a következő hetekben és hónapokban – jelentette ki Cioloş. „Bárki is kerül kormányra az elkövetkező hetekben és hónapokban, áldozatot fog hozni. Az a párt, amelyik a következő hónapokban átveszi a kormányzást, mindenképpen áldozatot hoz, mert egy nagyon nehéz időszak következik. Nem hiszem, hogy van nagyobb áldozat politikai téren, mint ebben az időszakban kormányozni, és mi nem félünk az áldozat semmilyen más formájától” – magyarázta az USR elnöke.

Hozzátette, hogy a kormánya programjának néhány részletét is ismertette a tárgyalóparnereivel. „Javaslataimra pozitív reakciókat kaptam. Most várom az RMDSZ és a PNL döntését arról, hogy készen állnak-e a kormányalakítási tárgyalások elkezdésére, és közben kigondoljuk a módozatát annak, hogy mielőbb a parlament elé állhasunk a kormányjavaslatunkkal” – számolt be a kijelölt miniszterelnök.

A politikus beszámolója szerint délutáni tárgyalásaikon Florin Cîţu PNL-elnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök értésére adta, hogy tanácskozniuk kell pártjuk döntéshozóival, és pénteken találkoznak ismét.

Minden lehetséges változatról tárgyalnak

A tárgyalásokat követően Cioloş közölte: a PNL és az RMDSZ eldönti, hogy visszaállítják-e a kormánykoalíciót, vagy – ha ezt nem tartják kivitelezhetőnek – hajlandók-e támogatni egy kisebbségi kormányt, amelynek programjára az USR tesz javaslatot a parlament előtt. „Minden lehetséges változatról tárgyalunk jelenleg” – tette hozzá a kijelölt miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy visszalépne-e, ha a PNL és az RMDSZ hajlandó lenne visszaállítani a koalíciót egy liberális párti kormányfővel az élén, Cioloş azt felelte: „Megbízatásom van, és ezt a megbízatást végre kell hajtanom.”

Az USR elnöke úgy vélekedett, a PNL továbbra is tehet javaslatot a miniszterelnök személyére, de egyelőre igazodniuk kell a Klaus Iohannis elnök által már megtett kormányalakítási felkéréshez.

Bizalomhiány jellemezte a találkozót 

Az RMDSZ célja megoldásokat találni a jelenlegi problémákra, bármilyen felállású is lesz az új kormány – jelentette ki Kelemen Hunor a szerdai egyeztetés után.

Távozásakor a szövetségi elnök megerősítette, hogy nem jutottak egyezségre a kormányalakítási tárgyaláson. Meglátása szerint a bizalomhiány jellemezte az egyeztetést, „márpedig bizalom nélkül nehéz bármit is felépíteni” – jelentette ki.

Kelemen Hunor érkezik a szerda délutáni kormányalakítási tanácskozásra | Fotó: Agerpres

„Az RMDSZ-nek az a célja, hogy bármilyen felállású is lesz a kormány, találjunk megoldásokat a problémákra. Remélem, mindegyik fél félre tudja tenni majd a büszkeségét” – fogalmazott. Kelemen Hunor szerint jelen helyzetben a politikai megoldás a kijelölt miniszterelnök kezében van.

Akik kirobbantották a válságot, oldják is meg

„Nem járt semmiféle következtetéssel ez a beszélgetés. Ezúttal is elmondtam, hogy azt tartom normálisnak, ha a válságot kirobbantó AUR–PSD–USR koalíció javasolná a megoldást is” – mondta Flron Cîţu ügyvivő miniszterelnök a tanácskozást követően. A PNL elnöke szerint a tárgyalások folytatása várható. Arról is beszámolt, hogy Dacian Cioloş a koalíció visszaállítását óhajtja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a kérdésre, miszerint támogatja-e a koalíció helyreállítását olyan formában, hogy az USR elnöke legyen a kormányfő, Florin Cîţu kijelentette: „Ma a románok iránti tiszteletből vagyunk itt. Szeretnénk, ha az ország kikerülne a válságból, de ahogyan korábban többször is mondtam, a megoldást elsősorban azoknak kell megtalálniuk, akik válságba taszították Romániát, utána majd meglátjuk, hogy mi történik.”

A PNL elnöke hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokon nem esett szó a minisztériumok elosztásáról. Ismételten hangsúlyozta, hogy Dacian Cioloş felelőssége parlamenti többséget kialakítani az kormány beiktatásához.

Kérdésre válaszolva elmondta, a PNL nem döntött még arról, hogy bizalmat szavaznának-e a Cioloş-kormánynak a parlamentben, mert nem ismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket. „Várjuk meg a további tárgyalásokat. (...) Mi azért vagyunk itt, mert felelősen viselkedünk, és meg akarjuk oldani ezt a válságot” – tette hozzá.

Florin Cîţu elmondta azt is, hogy a tárgyalások folytatása előtt konzultálnia kell a pártjával, mert nem egyedül hozza a döntéseket a PNL-ben. Közlése szerint csütörtökön ülésezik a liberálisok vezetősége, akkor fogják megvitatni ezeket a kérdéseket.

Dacian Cioloş USR-elnök, kijelölt kormányfő a kormányalakításról tárgyalt szerdán délután a PNL fővárosi székházában Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL elnökével, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Varujan Pambucciannal, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

Pambuccian: a valós problémákkal kellene foglalkozni

Varujan Pambuccian, a (nem magyar) nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője úgy nyilatkozott a kijelölt kormányfővel, Dacian Cioloş-sal folytatott szerda esti megbeszélést követően, hogy reméli: az új kormány megalakításáról szóló tárgyalásokon jó megoldást találnak, és hogy a valós problémáknak sokkal többet kellene nyomniuk a latban, mint bizonyos emberek vagy csoportok érdekeinek.

Kifejtette: azt mondta a miniszterelnök-jelöltnek, hogy sürgős megoldást kell találni az energia- és élelmiszerárak növekedésére, az inflációra, és ezekhez a problémákhoz képest a múltbeli nézeteltérések jelentéktelennek számítanak. A frakcióvezető szerint a koalíció eredeti formájában való visszaállítása „nem lehetetlen, de nehéz'” és nem valósítható meg egyetlen tárgyalás nyomán. Azt is mondta: nem tartja szerencsésnek egy kisebbségi kormány felállítását, mert az országnak a parlament által támogatott, kiszámítható és stabil kormányra van szüksége.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?