banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kelemen Hunor a magyar közmédiának: kevés az esély a koalíció helyreállítására

Az RMDSZ kész meghallgatni Dacian Cioloș megbízott miniszterelnök ajánlatát, de kevés esélyt lát arra, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének sikerül újjáépítenie azt a jobbközép kormánykoalíciót, amelyet maga az USR „vert szét”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának kedden elmondta: csak az eredeti felállásnak volna értelme, olyan forgatókönyvet nem tud elképzelni, hogy az USR csak az RMDSZ-szel vagy csak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítson kormányt. A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását.

Az RMDSZ elnöke azt javasolta Cioloșnak, hogy együtt üljön tárgyalóasztalhoz vele, valamint Florin Cîțuval, a PNL elnökével és Varujan Pambucciannal, a múlt héten megbuktatott Cîțu-kormánynak parlamenti támogatást nyújtó kisebbségi frakció vezetőjével. Kelemen Hunor annyit ígért, hogy „figyelmesen és nagy tisztelettel" meghallgatják Cioloș ajánlatát, de – mint mondta – szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly decemberben alakult jobbközép kormánykoalíciót most egy USR-s miniszterelnökkel újra lehetne építeni, miután közös kormányukat a kormányfővel nyílt konfliktusba került USR buktatta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a – nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.Florin Cîțu és Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítvány múlt keddi szavazásán | Fotó: MTI/Bárányi Ildikó

„Aki az AUR-ral egyszer összeállt, kormányt buktatott, az elég nagy hendikeppel indul, hogy azt a kormánykoalíciót visszaépítse, amelyet ő maga vert szét" – állapította meg Kelemen Hunor. A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását, azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben Cioloșnak nem sikerül helyreállítania a jobbközép kormánykoalíciót, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt a parlament elé járul és megpróbál többséget szerezni egy egyszínű USR-kormány beiktatásához.

Rámutatott: matematikailag nem kizárt, hogy a PSD támogatásával ez meg is valósuljon, mert a két pártnak együtt volna néhány fős többsége, de a nyilatkozatok szintjén már a szociáldemokraták is kizárták, hogy egy USR-kormányt támogatnának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a kérdésre, hogy a Cioloș-kabinet parlamenti elutasítása esetén az RMDSZ fenntartja-e hétfői ajánlatát, miszerint kész magára vállalni egy féléves mandátumú, válságkezelő kormány vezetését, Kelemen Hunor azt mondta: erre csak az adott helyzetben lehet majd válaszolni. Hozzátette: egy RMDSZ-es miniszterelnök kinevezése hétfőn még járható útnak tűnt, ez minden párt számára gyors, a lehető legkevesebb „arcvesztéssel" járó megoldást kínált. Nem biztos, hogy ez egy esetleges következő körben is járható út lesz. Ha van ennél jobb megoldás, azt el tudják fogadni – mondta az RMDSZ elnöke.

Cioloșt hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő. Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna. Az USR elnöke a PNL-t és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?