Csoma Botond: az RMDSZ-nek meglehetősen nehéz lesz támogatni Dacian Cioloș kormányát

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott hétfő este, hogy az általa képviselt politikai alakulat számára „meglehetősen nehéz lesz” elfogadni egy Dacian Cioloş vezette kormányt.

Csoma felidézte, hogy az államfővel folytatott hétfői tárgyalásokon az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor pártelnököt javasolta a kormányfői tisztségbe. Iohannis azonban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőjét kérte fel kormányalakításra. „Talán úgy gondolkodott, hogy a parlamentben van egy 281 szenátorból és képviselőből álló többség, azok, akik a kormány ellen szavaztak és szavazatuk következményeképpen megbukott a kormány. Nekünk meglehetősen nehéz lesz Cioloş urat elfogadni miniszterelnökként” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Fotó: RMDSZ/Serár Szabolcs

Csoma Botond felidézte, hogy a Dacian Cioloş vezette USR „konjunkturális koalícióra” lépett a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), amellyel bizalmatlansági indítványt nyújtott be, majd megszavazott egy másik bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

Ugyanakkor az RMDSZ frakcióvezetője leszögezte, hogy nem zárkóznak el a tárgyalások elől. „Persze, tárgyalni fogunk, tárgyalóasztalhoz ülünk, de meglehetősen nehéz lesz meggyőzni RMDSZ-es kollégáinkat – szenátorokat és képviselőket –, hogy egy Dacian Cioloş vezette kormányt támogassanak” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?