Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis

Klaus Iohannis államfő hétfőre hívta be meghallgatásra a parlamenti pártok és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek delegációit. Elsőként a PNL, utána a PSD, majd az USR, az AUR, az RMDSZ és a kisebbségek képviselői vesznek részt az államelnöki meghallgatáson. Miután lezárultak a tárgyalások, Klaus Iohannis államfő bejelentette: az USR elnökét, Dacian Cioloșt bízza meg a kormányalakítással. Az erről szóló elnöki rendelet még hétfőn este megjelent a Hivatalos Közlönyben. A pártok eltérő módon fogadták az államfő döntését, de az már mocs borítékolható, Dacian Cioloșnak nem lesz egyszerű dolga megszerezni a kormányzáshoz szökséges parlamenti többséget. 

08:15

Kelemen Hunor: az USR-t és a PNL-t nehéz most kibékíteni

Egyelőre nem tudja, hogy az RMDSZ támogatja-e a Dacian Cioloş javasolta kormánykoalíciót, vagy sem, mondta hétfő este Kelemen Hunor a B1TV-ben.

Az RMDSz elnöke hangsúlyozta, tisztázni kell, hogy miért bontotta fel az eredeti koalíciót az USR, és miért nem keresett más megoldást. „Nem kérhetsz feleségül valakit, miután előző nap behúztál neki egyet” – fogalmazott Kelemen Hunor.Forrás: a kormány Facebook-oldala

A politikus hozzátette, hogy az utóbbi egy hónapban egyáltalán nem tárgyalt az USR elnökével, Dacian Cioloş-sal. Mint mondta, előbb látni szeretné, hogy milyen kormányprogramot ültetne gyakorlatba és kivel. „Jelen pillanatban nincs elegendő információm ahhoz, hogy erről nyilatkozzak, egyébként pedig, ha az RMDSZ támogatná is a koalíció helyreállítását, akkor sincs meg az ehhez szükséges többsége. Mást kell találni a funkcióra. De azt hiszem, hogy nem nálunk fogják keresni az illetőt, mert természetesen oda kell fordulniuk, ahol a többség van” – jegyezte meg Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint az USR és a PNL most nehezen békíthetőek ki egymással.

07:55

Dacian Cioloş egyeztetésre hívta a PNL-t, az RMDSZ-t és a nemzeti kisebbségek képviselőit

A kijelölt kormányfő, Dacian Cioloş kedden egyeztet a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel a kormányalakításról. Klaus Iohannis államfő az USR elnökét bízta meg kormányalakítással hétfő este.

Az USR részéről Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu és Ionuţ Moşteanu vesz részt a tárgyalásokon, a kormányprogram kidolgozása pedig Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui és Dragoş Pîslaru feladata lesz, döntötte el hétfő este az USR vezetősége.

A kormánykoalíció eredeti formájának helyreállítását kérik és remélik, hogy az utolsó pillanatban politikai felelősségről tesznek tanúbizonyságot a korábbi koalíciót alakító pártok, közölte hétfő este Dacian Cioloş.

A kijelölt miniszterelnöknek 10 napja van arra, hogy a parlament jóváhagyását kérje a kormány összetételére és a kormányprogramra.

20:50

Csoma Botond: az RMDSZ-nek meglehetősen nehéz lesz támogatni Dacian Cioloș kormányát

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott hétfő este, hogy az általa képviselt politikai alakulat számára „meglehetősen nehéz lesz” elfogadni egy Dacian Cioloş vezette kormányt.

Fotó: RMDSZ/Serár Szabolcs

Csoma felidézte, hogy az államfővel folytatott hétfői tárgyalásokon az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor pártelnököt javasolta a kormányfői tisztségbe. Iohannis azonban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőjét kérte fel kormányalakításra. „Talán úgy gondolkodott, hogy a parlamentben van egy 281 szenátorból és képviselőből álló többség, azok, akik a kormány ellen szavaztak és szavazatuk következményeképpen megbukott a kormány. Nekünk meglehetősen nehéz lesz Cioloş urat elfogadni miniszterelnökként” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Csoma Botond felidézte, hogy a Dacian Cioloş vezette USR „konjunkturális koalícióra” lépett a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), amellyel bizalmatlansági indítványt nyújtott be, majd megszavazott egy másik bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

20:20

Cîţu: Cioloș most tárgyalhat a PSD-vel és az AUR-ral

Dacian Cioloşnak kijelölt miniszterelnökként lehetősége adódik tárgyalni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormánytöbbség megalakításáról – jelentette ki hétfő este Florin Cîţu.

Fotó: Románia Kormánya Facebook-oldal

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy Facebook-bejegyzésben azt írta, tudomásul vette Klaus Iohannis államfő bejelentését, és meglátása szerint "óriási felelősség hárul" a Mentéstek meg Romániát Szövetség (USR) elnökére.

„A PNL akkor ül majd le tárgyalni Cioloşsal, miután sikerülni fog neki kormánytöbbséget alakítani szövetségeseivel, a PSD-vel és az AUR-ral” – fogalmazott.

Cîţu szerint a PNL vezetőtestülete keddi ülésén tárgyalja majd meg a kialakult helyzetet.

20:12

PSD: Iohannis „az egyik vesztest a másikkal cserélte fel”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja szerint Klaus Iohannis „az egyik vesztest a másikkal cserélte fel” azáltal, hogy Dacian Cioloşt kérte fel kormányalakításra – közölte hétfő este az alakulat szóvivője.

Radu Oprea az Agerpresnek elmondta, a továbbiakban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének gondja lesz a parlamenti többség kialakítása, de emlékeztetett arra, hogy a PSD múlt héten megszavazott bizalmatlansági indítványa a Cîţu-kormány „USR-s összetevőjét” is célozta. Emellett szerinte senki nem felejtette el, hogy korábban Dacian Cioloş miniszterelnökként „nulla teljesítményt nyújtott”.

20:05

Aláírta Iohannis a Cioloș kormányalakítási megbízásáról szóló rendeletet

Aláírta hétfő este az államfő a Dacian Cioloş kormányalakítási megbízatásáról szóló rendeletet – közölte az elnöki hivatal.

Az államfő a parlamenti pártok küldöttségeivel tartott konzultációsorozat után jelentette be, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét jelöli miniszterelnöknek.

„A politikai alakulatok különféle nézőpontokkal és javaslatokkal jöttek, ahogyan erről már a képviselőik tájékoztatták a közvéleményt. Az elhangzott javaslatok közül egyet fontoltam meg, és ezt gyakorlatba is ültetem: úgy döntöttem, hogy Dacian Cioloşt jelölöm miniszterelnöknek” – mondta Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

19:59

Cioloş megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek tartja a kormányalakításra szóló államelnöki felkérést

Megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek nevezte hétfő este Dacian Cioloş, az USR elnöke, hogy Klaus Iohannis őt kérte fel kormányalakításra. A politikus Facebook-bejegyzésben reagált az államfő bejelentésére.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke közölte, hogy felkészültnek érzi magát a kormányzásra, és pártja kész tárgyalóasztalhoz ülni a többi politikai alakulattal. 'Célunk kivezetni Romániát a válságból, és ehhez minden politikai erő részéről felelősségteljes magatartásra van szükség' - írta Dacian Cioloş.

18:24

Klaus Iohannis Dacian Cioloșt jelölte miniszterelnönek

Klaus Iohannis államfő a pártok delegációival és a nemzetei kisebbségek parlamenti képviselőivel folytatott hétfői tárgyalássorozata lezárultával bejelentette: Dacian Cioloșt, az USR elnökét bízza meg kormányalakítással.

Foto: Agerpres

18:06

Kelemen Hunor RMDSZ vezette kormányt javasolt Iohannisnak hat hónapos időtartamra

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közölte a szövetség delegációjának Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalása után: RMDSZ-es miniszterelnök vezette kormányt javasoltak, amely hat hónapig irányítaná az országot. 

Fotó: Agerpres

„Beszéltünk Cîțuval, a többiekkel még nem. Tudom, hogy a Cotroceni-palotában ma két javaslat hangzott el: Dacian Cioloș és az RMDSZ vezette kormány hat hónapra. Hat hónap múlva, lehetséges, hogy a politikai felek közötti árkokat be lehet temetni. Most túl kell vészelnünk a telet” – fogalmazott Kelemen Hunor a Hotnews.ro beszámolója szerint. A szövetségi elnök arra utalt, hogy néhány hónap elegendő lehet ahhoz, hogy a PNL és az USR között elmérgesedett helyzetet rendezve újra tágyalóasztalhoz üljenek a felek és helyreállítsák a PNL-USR-RMDSZ-koalíciót.

16:57

Ciolacu: Iohannis nem tud szembeszegülni a parlamenti többséggel

Az államfő szándékaitól függetlenül ki kell írni az előre hozott választásokat, ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy urnákhoz kell hívni a szavazókat - jelentette ki a Klaus Iohannisszal folytatott hétfői kormányalakítási tárgyalások után a Szociáldemokrata Párt (PSD) küldöttségének vezetője, Marcel Ciolacu.

Fotó: Agerpres

Sajtótájékoztatóján a PSD elnöke elmondta, az államfő nem tud a parlament akaratával szembeszegülni. „Nem tudja megfékezni azt a parlamenti többséget, amelyik egymás után megbuktatná a kormányokat” – jelentette ki.

16:52

Az AUR jó szándékot vár el Iohannistól, különben nem zár ki semmilyen lehetőséget

Az államfővel folytatott mintegy félórás hétfői tárgyalás után George Simion, az AUR elnöke kijelentette: jó szándékot várnak el a Klaus Iohannistól. „Ha ezt nem látjuk, nem zárunk ki semmilyen lehetőséget. Várjuk, hogy mit értett meg az államelnök. Ha Florin Cîțu miniszterelnök lemondását nem teszi ki az asztalra, azt jelenti, csak kirakatrendezéshez asszisztáltunk” – mondta Simon.

15:32

Florin Cîţu: ha lesz parlamenti többségünk, miniszterelnök-jelöltünk is lesz

„Amikor majd meglesz a parlamenti támogatottságunk, miniszterelnök-jelöltet is javasolni fogunk” – mondta Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, ügyvivő kormányfő a PNL székhelyén az elnöki hivatalban lezajlott kormányalakítási tárgyalások után. Beszámolója szerint elmondta az államfőnek, hogy a kormányt múlt héten az USR-ből, az AUR-ból és a PSD-ből álló parlamenti többség buktatta meg, és ennek a három pártnak kellene megoldást találnia a politikai válságra. „Nem hiszem, hogy annyira cinikusak lennének, hogy megbuktatják a kormányt, és nem ajánlanak mást helyette. Várjuk részükről a megoldást, de mi is megpróbálunk egy másik parlamenti többséget kialakítani” – jelentette ki a PNL elnöke. (Agerpres)A PNL tárgyalóküldöttsége | Fotó: Agerpres

15:12

Az USR kormányfőjelöltje Dacian Cioloş

Az USR Dacian Cioloş pártelnököt javasolta kormányfői tisztségre a Klaus Iohannis államfővel folytatott keddi tárgyalásokon a Cotroceni-palotában. Cioloș a megbeszélések után elmondta: az USR kész vállalni a kormányzás felelősségét, és erről tájékoztatta az elnököt is. „Iohannis a csalódottságát fejezte ki, amiért a parlamenti pártok között nem volt előzetes egyeztetés, de elmondtam, hogy ez nem rajtunk múlt, mi nyitottak voltunk a megbeszélésekre” – nyilatkozta. (G4Media)

14:48

Marcel Ciolacu: a PSD nem támogat egy kisebbségi kormányt

A törvényhozásban a legnagyob frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog parlamenti támogatást nyújtani egy kisebbségi kormánynak – jelentette ki Marcel Ciolacu a Klaus Iohanis államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalások után. A múlt heti bizalmatlansági indítványt kezdeményező ellenzéki párt vezetője egyértelművé tette, hogy csakis olyan kormányt képzel el az ország élén, amely mögött egy parlamenti többség áll, ellenkező esetben az előre hozott választások kiírását látja a kormányválság lehetséges megoldásának.

14:01

Nem javasolt miniszterelnök-jelöltet az államfővel folytatott egyeztetésen a PNL

A liberálisok nem javasoltak miniszterelnök-jelöltet a Klaus Iohannis államfővel tartott konzultáción – jelentette ki Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, jelenlegi ügyvivő kormányfő. „Amikor majd meglesz a parlamenti támogatottságunk, miniszterelnök-jelöltet is javasolni fogunk” – mondta Cîţu a PNL székhelyén.

11:45

Politikai elemző: az államfő már rájött, hogy előbb-utóbb meg kell hátrálnia

Az államfő a mandátumát kockáztatja, ha sokáig feszíti a húrt, ezért várhatóan megkeresi a módját annak, hogy legalább második nekifutásra megalakulhasson az új kormány – véli George Jiglău politológus. Az egyetemi oktató szerint a kompromisszumnak két változata lehetséges: a választások utáni koalíció helyreállítása, vagy kisebbségi kabinet a szociáldemokraták parlamenti támogatásával.

Ahogy maga az államfő is előrevetítette, nem várható áttörés a válság feloldásában a Klaus Iohannis és a politikai szereplők közötti hétfői kormányalakítási egyeztetéseken. Nincsenek információk arról, hogy tárgyalások indultak volna a pártok között egy parlamenti többség kialakításáról, bemerevedni látszanak az álláspontok a cotroceni-i találkozó előtt. Ehhez hozzájárulhatott, hogy államfő a Cîţu-kabinet megbuktatása utáni összes nyilvános szereplésében értésre adta: nem kívánja a választások után megalakult koalíció helyreállítását, annak ellenére, hogy jelenleg ez tűnik az egyetlen életképes megoldásnak egy új kormány beiktatására.

10:43

Az RMDSZ öttagú delegációval vesz részt az egyeztetésen Klaus Iohannisszal

A Klaus Iohannis államfő által összehívott hétfői kormányalakító konzultáció első fordulóján az RMDSZ részéről egy öttagú bizottság vesz részt, melyet Kelemen Hunor szövetségi elnök vezet. A delegáció tagja még Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter, Csoma Botond képviselőházi és Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere – közölte Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

Kimaradt?