Florin Cîţu: ha lesz parlamenti többségünk, miniszterelnök-jelöltünk is lesz

A liberálisok nem javasoltak miniszterelnök-jelöltet a Klaus Iohannis államfővel tartott konzultáción – jelentette ki Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Amikor majd meglesz a parlamenti támogatottságunk, miniszterelnök-jelöltet is javasolni fogunk” – mondta Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, ügyvivő kormányfő a PNL székhelyén az elnöki hivatalban lezajlott kormányalakítási tárgyalások után.

Beszámolója szerint elmondta az államfőnek, hogy a kormányt múlt héten az USR-ből, az AUR-ból és a PSD-ből álló parlamenti többség buktatta meg, és ennek a három pártnak kellene megoldást találnia a politikai válságra. „Nem hiszem, hogy annyira cinikusak lennének, hogy megbuktatják a kormányt, és nem ajánlanak mást helyette. Várjuk részükről a megoldást, de mi is megpróbálunk egy másik parlamenti többséget kialakítani” – jelentette ki a PNL elnöke.A PNL tárgyalóküldöttsége | Fotó: Agerpres

Florin Cîţu nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elfogadná-e a választások után megalakult koalíció helyreállítását úgy, hogy Dacian Cioloş, az USR elnöke vegye át a miniszterelnöki tisztséget. Emlékeztetett a PNL-nek arra a korábbi döntésére, hogy ha az USR megszavazza a bizalmatlansági indítványt, akkor a liberálisok már nem lépnek koalícióra ezzel a párttal. „A PNL egy felelős párt, ha lesz parlamenti többségünk, akkor javasunk majd egy miniszterelnököt” – jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ügyvivő kormányfő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik párttal fog a PNL parlamenti többséget kialakítani. Arra hivatkozott, hogy nem akarja elárulni pártja stratégiáját. „Minden forgatókönyvet elképzelhetőnek tartok” – tette hozzá. A PNL elnöke kizártnak nevezte, hogy ne ő legyen a liberálisok miniszterelnök-jelöltje. Az USR-re utalva azt mondta: az a párt, amely a tárgyalások feltételül szabja az ő lecserélését, „voltaképp azt üzeni, hogy nem is akar tárgyalni”.

Florin Cîţu ugyanakkor arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány továbbra is teszi a kötelességét, meghozza a koronavírus-járvány megfékezéséhez és az energiadrágulások ellensúlyozásához szükséges lépéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?