Ciolacu meggondolta magát? A PSD kész akár kormányra is lépni

Ha maga mögött tudja a parlamenti többség támogatását, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kész kormányt is alakítani – jelentette ki Mercel Ciolacu pártelnök a hétfői kormányalakítási tárgyalások megkezdése előtt.

Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozik | Fotó: AgerpresA legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt vezetője a múlt héten, a Florin Cîțu vezette kabinet elleni bizalmatlansági indítvány megszavazása után azt nyilatkozta, hogy a PSD sem egy nemzeti liberális párti (PNL)–RMDSZ kisebbségi kormányt nem támogatna, de önálló kormányzást sem akar, hanem az előre hozott parlamenti választások kiírásában látja a politikai válság megoldását.

Klaus Iohannis államfő hétfőn várja egyeztetésre a parlamenti pártok küldöttségeit, hogy a kormányalakításról egyeztessen velük. A PSD delegációja 13 órára hivatalos az elnöki palotába, és ezt megelőzően mondta Ciolacu az újságíróknak, hogy ha sikerült kialakítani tárgyalás útján egy stabil parlamenti többséget, a szociáldemokraták készek elvállalni a kormányalakítási feladatokat.

A bizalmatlansági indítványt a PSD nyújtotta be, de a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) s a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói is támogatták.

Kapcsolódók

Kimaradt?