Mégsem fog miniszterelnök-jelöltet nevesíteni hétfőn a PNL, ha nem körvonalazódik egy parlamenti többség

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) pénteken bejelentette, hogy nem fog miniszterelnök-jelöltet nevesíteni a hétfői, cotroceni-i tárgyaláson, ha nem körvonalazódik egy parlamenti többség.

„Vezéráldozat?” | Fotó: Borsi Balázs„Tekintetbe véve, hogy jelenleg nincs többségünk a román parlamentben, a PNL nem fog miniszterelnök-jelöltet javasolni a konzultáción. A PNL országos végrehajtó bizottsága úgy véli, hogy a politikai válság feloldása érdekében az a legjobb döntés, ha a PNL nem nevesít kormányfőjelöltet a hétfői konzultáción” – közölte a párt.

Hozzátették: amennyiben mégis kialakul egy parlamenti többség, a PNL jelöltje a miniszterelnöki tisztségre továbbra is Florin Cîţu marad.

Korábban a PNL végrehajtó bizottsága azt közölte, hogy a megbuktatott – és jelenleg ügyvivő – miniszterelnök, Cîţu lesz mindenképp a jelöltje a Klaus Iohanisszal tartandó hétfői kormányalakítási tárgyaláson. Ionel Dancă, a párt parlamenti képviselője ezt követően azt mondta, hogy a párt alapszabályzatával szembemegy az, hogy az országos politikai bizottság megkérdezése nélkül javasol a végrehajtó bizottság kormányfőt.

A román média egy része úgy értelmezte a visszakozást, hogy a PNL a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követelésének engedve utat nyitott a – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével is tavaly decemberben alakult – jobbközép kormánykoalíció helyreállítása előtt. A Cîțu-kabinetet az ellenzéki pártokkal közösen megbuktató USR ugyanis mindvégig azt állította, hogy folytatná a közös kormányzást, de Cîțu nélkül.

Mások szerint a javaslat visszavonását Klaus Iohannis államfő kérhette volt pártjától taktikai okokból, hogy egy esetleges „áldozati" – a parlament által visszautasítandó – miniszterelnök-jelölt után Cîțu legyen az államfő második jelöltje, akinek kénytelen lesz a törvényhozás bizalmat szavazni, ha nem akarja azt kockáztatni, hogy alig egy évvel a választások után feloszlassák a parlamentet.

A PNL volt egyébként az egyetlen olyan párt, amely megnevezte jelöltjét a miniszterelnöki posztra. A legnagyobb frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) előrehozott választásokat szorgalmaz, a nacionalista, ellenzéki AUR pedig nemzeti egységkormányt.

A koalíció helyreállítását szorgalmazó USR azért nem javasolt senkit, mert elismeri, hogy egy jobbközép kormány élére a nagyobb frakcióval rendelkező PNL-nek kellene – a koalíciós partnerek által is elfogadott – miniszterelnököt jelölnie.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti frakciókkal. Az elnök csütörtökön higgadtságra intette az egymást támadó pártokat, és arra figyelmeztette őket: sokáig csak ügyvivő kormánya maradhat az országnak, ha nem képesek megegyezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?