Nem teljes az egyetértés a liberális pártban a miniszterelnök-jelölt személyével kapcsolatban

Ionel Dancă nemzeti liberális párti (PNL) parlamenti képviselő egy pénteki Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy a PNL miniszterelnök-jelöltjét a párt országos tanácsának kellene szavazás útján megválasztania. A politikus szerint a jelenlegi vezetés „hirtelen felindulásból" a párt szabályzatát sértő döntéseket hoz.

Ionel Dancă az Orban-kormány sajtószóvivője volt | Fotó: gov.roA képviselő arra reagált, hogy csütörtök este a PNL végrehajtó bizottsága (BEx) egyöntetűen eldöntötte: a megbuktatott Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt, pártelnököt javasolják a miniszterelnöki tisztségre a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett hétfői egyeztetésen. Dancă szerint Ludovic Orban leváltása után a PNL új vezetőségének semmilyen terve nincs a jelenlegi súlyos politikai válságra, mi több, hirtelen felindulásból hoz a párt szabályzatával ellentétesek döntéseket.

„A Nemzeti Liberális Párt a teljes összeomlás szélén áll” – állítja Dancă, aki szerint pártkollégáinak egy része „vagy nem tudja elolvasni a szabályzatot, vagy semmiféle tisztelet nincs benne a szabályzat és a törvények iránt, ahogy azt a legutóbbi PNL-kongresszuson is kinyilvánították”.

A PNL szabályzata szerint a kormányfőjelöltet a párt végrehajtó bizottsága (BEx) javasolja, majd az országos politikai bizottság terjeszti az országos tanács elé, amely titkos szavazással dönt róla. A PNL országos tanácsának a kormányfőjelöltre vonatkozó utolsó döntése értelmében Ludovic Orban volt a jelölt, és ez azóta nem változott – figyelmeztetett a törvényhozó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?