Hétfőn tárgyal Iohannis a pártok delegációival a kormányalakításról

Klaus Iohannis elnök hétfőre hívta konzultációra a parlamenti pártok képviselőit a kormányválság feloldása érdekében. Mint köztudomású, a PSD által benyújtott, de az USR és az AUR által is támogatott bizalmatlansági indítvány keddi megszavazása nyomán megbukott a Florin Cîțu vezette, a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és RMDSZ-ből álló kormány, amely ideiglenesen ügyvivő kabinetként látja el még a feladatát, de az elnök hatásköre, hogy új személyt bízzon meg a kormányalakítással. A leendő miniszterelnök-jelöltnek a parlament támogatását kell bírnia egy új kormány megalakításához.

Iohannis szerint a gyakorlatban „szinte lehetetlen”, hogy teljesüljenek az előre hozott választások kiírásának a feltételei. „A gyakorlatban szinte lehetetlen kiírni az előre hozott választásokat, nem is beszélve arról, hogy ez valószínűleg nem is lenne kívánatos. Még egy év sem telt el a parlamenti választások óta. Milyen változásokat hozhatnának az előre hozott választások? A pártok várhatóan ugyanazokat az eredményeket érnék el, esetleg kisebb módosulásokkal, és ugyanott tartanánk, ahol most vagyunk” – jelentette ki korábban az államelnök.

Csütörtök este a PNL végrehajtó bizottsága (BEx) egyöntetűen eldöntötte: a megbuktatott Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt, pártelnököt javasolják a miniszterelnöki tisztségre. Ionel Dancă nemzeti liberális párti (PNL) parlamenti képviselő szerint Ludovic Orban leváltása után a PNL új vezetőségének semmilyen terve nincs a jelenlegi súlyos politikai válságra, mi több, hirtelen felindulásból hoz a párt szabályzatával ellentétesek döntéseket.

„A Nemzeti Liberális Párt a teljes összeomlás szélén áll” – állítja Dancă, aki szerint pártkollégáinak egy része „vagy nem tudja elolvasni a szabályzatot, vagy semmiféle tisztelet nincs benne a szabályzat és a törvények iránt, ahogy azt a legutóbbi PNL-kongresszuson is kinyilvánították”.

A PNL határozatlanságát mutatja az is, hogy pénteken már azt jelentették be, nem nevesítenek miniszterelnök-jelöltet a hétfői cotroceni-i tárgyaláson, ha nem körvonalazódik egy parlamenti többség. „Tekintetbe véve, hogy jelenleg nincs többségünk a román parlamentben, a PNL nem fog miniszterelnök-jelöltet javasolni a konzultáción. A PNL országos végrehajtó bizottsága úgy véli, hogy a politikai válság feloldása érdekében az a legjobb döntés, ha a PNL nem nevesít kormányfőjelöltet a hétfői konzultáción” – közölte a párt.

Hozzátették: amennyiben mégis kialakul egy parlamenti többség, a PNL jelöltje a miniszterelnöki tisztségre továbbra is Florin Cîţu marad.

Az államfő a következő sorrendben konzultál a pártdelegációkkal:

  • 12:00 - Nemzeti Liberális Párt (PNL);
  • 13:00 - Szociáldemokrata Párt (PSD);
  • 14:00 - Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR);
  • 16:00 - Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR);
  • 16:30 - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ);
  • 17:00 - A nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek küldöttsége.

Kapcsolódók

Kimaradt?