Kelemen Hunor RMDSZ vezette kormányt javasolt Iohannisnak hat hónapos időtartamra

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közölte a szövetség delegációjának Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalása után: RMDSZ-es miniszterelnök vezette kormányt javasoltak, amely hat hónapig irányítaná az országot. 

Átmeneti megoldásként egy RMDSZ-es miniszterelnök által irányított kormány felállítására tett javaslatot az államfőnek az elnöki hivatalban tartott hétfői egyeztetéseken a szövetség küldöttsége – számolt be a Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalásairól Kelemen Hunor.

Fotó: Agerpres

Sajtótájékoztatóján a szövetségi elnöke elmondta: közölte az államfővel, hogy nincs vesztegetni való idő, olyan megoldást kell sürgősen találni a politikai válság feloldására, amellyel átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak. Ezért ha nem sikerül helyreállítani a választások után alakult koalíciót, az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig, ha a többi párt nyitott erre. Hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak korlátozott mandátuma lenne, de felállítására mielőbb szükség van, mert bizonyos intézkedéseket csak sürgősségi rendeletekkel lehet meghozni.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, az előrehozott választások kiírását 'szinte lehetetlennek' tartja. Arra a kérdésre, hogy javasolt-e az államfőnek egy miniszterelnök-jelöltet, a politikus kijelentette: „A kollégáim azt mondták, hogy ha elfogadják a javaslatunkat, akkor magamat javaslom kormányfőnek, de ezt különösebben nem részleteztük” – mondta az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ öttagú delegációval vett részt az államelnöki palotában megtartott hétfői meghallgatáson. Kelemen Hunor szövetségi elnök mellett Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közberuházásokért felelős miniszter, Turos Lóránd szenátusi és Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere vett részt a megbeszélésen.

Cikkünk frissül.

Kapcsolódók

Kimaradt?