Az USR egyszínű kormányt javasol, ha nem sikerül helyreállítani a koalíciót

Az államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormányt javasol, ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel a korábbi jobbközép koalíció helyreállítása érdekében – írta a Hotnews.ro szerdán Dan Barnát, az USR alelnökét idézve.

A korábbi, Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormányból kilépett és azt ellenzéki segítséggel megbuktató USR politikusát arra reagáltatták, hogy a PNL vezetősége kedd esti ülésén úgy döntött: a PNL nem támogat olyan kormányt, amelyet Cioloș vezet.

A PNL-t vezető Cîțu „udvariasságból" részt vesz a szerda esti pártelnöki találkozón, de csak azért, hogy tájékoztassa Cioloșt: a tavaly decemberben kötött hárompárti koalíciós megállapodás érvényét vesztette, miután az USR megszavazta a Cîțu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt. A megállapodásban egyébként is az szerepelt, hogy a legnagyobb párt, a PNL adja a miniszterelnököt. Korábban az RMDSZ is jelezte: kevés esélyt lát a koalíció újjáépítésére, egy egyszínű USR-kormány beiktatását pedig nem szavazza meg.Dacian Cioloș és Dan Barna, au USR elnök és alelnöke | Fotó: Agerpres

Az USR alelnöke szerint Cioloș akár már péntekig, de legkésőbb hétfőig összeállíthatja egy USR-kormány névsorát és politikai programját, amennyiben elutasításba ütközik a jobbközép koalíció helyreállítására tett javaslata.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a miniszterelnök-jelölt nem adott egyértelmű választ arra, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) is megkeresi-e egy kisebbségi USR-kormány beiktatása érdekében, amennyiben nem sikerül helyreállítania a jobbközép koalíciót. Egy keddi televíziós nyilatkozatában már úgy fogalmazott: „nem kizárt", hogy azoknál a pártoknál keressen támogatást, amelyekkel „alkalmilag" összefogott a Cîțu-kabinet megbuktatása érdekében, de ez mindenképpen azt jelentené, hogy az USR által összeállított, konkrét reformokat tartalmazó kormányprogram végrehajtásához keres parlamenti támogatást.

Cioloșt hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő, így jövő csütörtökig kell az általa javasolt kabinet névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg