FRISSÍTVE – A PNL körül formálódó kormányt tartanak elfogadhatónak a liberálisok

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvezető elnöksége péntek délelőtti – távértekezlet formájában tartott – ülésén úgy döntött: a kormányalakítási tárgyalásokon egy PNL körül formálódó kabinetet támogat, és miniszterelnöknek Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő kormányfőt, a párt elnökét javasolja – számolt be a Digi24.ro. FRISSÍTÉS: Florin Cîțu pártelnök azt üzetnte az USR-nek, hogy előbb a PSD-vel és az AUR-ral egyeztessen a apralemtni többség kialakítása érdekében.

A tanácskozás után Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter és Dan Vîlceanu ügyvivő pénzügyminiszter is megerősítette az újságíróknak, hogy a PNL továbbra is Cîțut szeretné miniszterelnöknek.

Ehhez Dacian Cioloșnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetég (USR) elnökét vissza kellene adnia kormányalakítási megbízását Klaus Iohannisnak.A liberálisok Cîțut „tolják” előre | Fotó: Agerpres

Cioloș szerdán hívtatalálkozóra a volt koalíciós partnereket – a kormányválságot az idézte elő, hogy az USR megvonta a politikai támogatást Cîțutól, majd a szociáldemokraták (PSD) bizalmatlansági indítványát megszavazva hozzájárult a „maradék” PNL–RMDSZ-kabinet megbuktatásához –, de első körben csak a pártelnökök tartottak megbeszélést. Azon érződött – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szavaival élve – „a bizalom hiánya”, és a felek abban maradtak, hogy pénteken, immár a pártok tárgyalóbizottságaival közösen folytatják az egyeztetéseket.

Az USR egyébként közölte, hogy ha nem sikerül visszaállítani a korábbi hárompárti koalíciót, Cioloș egy kisebbségi, kizárólag USR-s kormány felállításához fogja kérni a parlament támogatását.

Cîțu: az USR kérjen támogatást a PSD-től és az AUR-tól

Florin Cîțu, a PNL elnöke az ügyvezető elnökség ülése után kijelentette: az USR keressen támogatást a parlamenti többség kialakításához a Szociáldemokrata Pártnál és a Románok Egyesüléséért Szövetségnél (AUR), amelyekkel közössen megbuktatta a kormányt.

„Az én kormányomat bizalmatlansági indítvánnyal buktatták meg. Az USR a biztalmatlansági indítvány megszavazásával részévé vált annak a többségnek, amelynek a tagja a PSD és az AUR, és felrúgta azt a koalíciós megállapodást, amit a 2020-as parlamenti választások után kötöttünk. A felelősség elsősorban az USR-én, neki kell megoldania ezt a helyzetet. Kérjen támogatást a PSD-től és az AUR-tól a kormánya beiktatásához” – nyilatkozta.

Cîțu szerint, ha a Dacian Cioloș által javasolt kormány nem kapja meg a parlament bizalmát, a PNL kész kormányt alakítani, és ehhez tárgyalásokat fog folytatni az AUR kivételével valamennyi parlamenti párt vezetőjével.

Ezek után, kérdéses, hogy ven-e értelme megtartani a péntekre tervezett kormányalakítási tárgyalást az USR, a PNL és az RMDSZ képviselői között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?