FRISSÍTVE – Futószalagon kapják a negatív véleményezéseket a miniszterjelöltek, háborog az USR

FRISSÍTVE: A parlamenti meghallgatáson átesett első hat miniszterjelöltből csak Cătălin Drulă, az előző szállításügyi miniszter kapott pozitív véleményezést a szakbizottságoktól, a többieket nem támogatták a kormányalakításra felkért Dacian Cioloș által javasolt tárcavezetői tisztségekre. FRISSÍTÉS: Az USR szerint a PSD és a PNL összefogott a jelöltjei ellen.

Az USR-jelöltek többnyire leszavazzák a szakbizottsági tagok | Fotó AgerpresA parlament két háza összevont szakbizottságai által adott minősítések csak vélemény jellegűek, nincs következményük, attól még a jelöltek szerepelhetnek a kormány tagjainak végleges listáján.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt kabinetről szerda délelőtt szavaz a törvényhozás két háza, és a képviselők és szenátorok több mint felének, azaz 234 törvényhozó voksára van szükség ahhoz, hogy beiktathassák a Cioloș-féle USR-kormányt.

A jelöltek egy-egy órán át mutathatják be terveiket, de van, akinek két óra áll a rendelkezésére, mint péládul a volt egészségügyi miniszternek, Ioana Mihăilă-nak, aki ezúttal is a tisztség várományosa.

Egyébként Cătălin Drulă-t is leszavazta a többség: 12 negatív voksot kapott, és hét tartózkodás mellett nyolcan támogatták, de mivel a szakbizottság tagjai nem utasították el fele plusz egy arányban, „átmenőnek” minősült a szállításügyi tárca élére javasolt jelölt. Drulă értelmezése szerint pozitívan véleményezték a jelölését. A politikus közölte, hogy a házszabályokra és a szokásjogra alapozza a kijelentését. Megköszönte a szakbizottságnak a pozitív véleményezést, ami az értelmezése szerint a szállításügyi miniszterként korábban végzett munkájának az elismerését jelenti.

Kérdésre válaszolva a miniszterjelölt elmondta, a szakbizottsági elnök tiszte megállapítani, hogy a házszabályoknak megfelelően történt-e a véleményezés. „Voltam már bizottsági meghallgatáson, és korábbi tapasztalataim alapján állítom, hogy a véleményezés implicite pozitív, ha a negatív véleményezésre vonatkozó javaslat elbukott a szavazáson” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a véleményezéséről szóló bizottsági jelentést a házelnökök is aláírják, mielőtt elküldik a parlament plénumának.

Korábban negatívan véleményezték Dan Barna külügyminiszter-jelöltet, Monica Berescut, akit a kutatásért és digitalizálásért felelős tárcavezetőnek jelöltek, Nicu Fălcoi védelmi miniszterjelöltet, Iulia Popovici-ot, aki a kultuszminisztérium élén állna és Tudor Popot, akit ifjúsági és sportminiszterenek jelölt Cioloș.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Negatívan véleményezték Cristian Ghineát, az európai alapok minisztériumának kijelölt vezetőjét és Cristina Prună energetikai miniszterjelöltet, miként Alin Stoica belügyminiszter-jelöltet is. Elutasította az illetékes szakbizottság Ionuț Moșteanut is, aki a fejlesztési miniszétrium élére pályázott.

USR: van egy újabb USL-többség a parlamentben

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „vállvetve” utasítja el a Cioloş-kabinet miniszterjelöltjeit, de az USR végigviszi javaslatát, mert az országnak mielőbb kormányra van szüksége – közölte kedden Facebook-oldalán a párt.

A bejegyzésben megállapították, hogy „van egy újabb USL-többség Románia Parlamentjében” (utalva a 2012-es Ponta-kormányt alkotó Szociálliberális Unióra, román betűszóval USL-re – szerk. megj.), hangsúlyozva, hogy a PSD és a PNL „nem képes túllépni saját sérelmein, érdekein és politikai számításain”, ezért a szakbizottságokban negatívan véleményezik a miniszterjelölteket. Ennek azonban az USR szerint „semmi köze nincs a kormányprogramba foglalt intézkedésekhez vagy a miniszterek személyéhez”.

A párt leszögezte: azért állt a parlament elé kormánynévsorral és kormányprogrammal, mert a PNL és a PSD „megfutamodott a felelősség elől”. „Az USR végig fogja vinni ezeket a javaslatokat, mert mielőbb kormányra van szükségünk, hogy az ország kilábaljon a válságból” – olvasható a bejegyzésben.

Cătălin Drulă szerint ő „átment”

Cătălin Drulă értelmezése szerint pozitívan véleményezte a szállításügyi miniszteri tisztségbe való jelölését a képviselőház és a szenátus szállításügyi bizottsága. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) miniszterjelöltje elmondta, meghallgatása után a parlamenti testületben azt a javaslatot bocsátották szavazás alá, hogy negatív véleményezést kapjon. Ez a javaslat azonban szerinte megbukott, mert nem lett meg az elfogadásához szükséges szavazatszám: 12-en támogatták, 8-an ellenezték és 7-en tartózkodtak. A javaslat elutasítása implicite azt jelenti, hogy a véleményezés pozitív volt - fejtette ki Cătălin Drulă. A politikus közölte, hogy a házszabályokra és a szokásjogra alapozza a kijelentését. Cătălin Drulă megköszönte a szakbizottságnak a pozitív véleményezést, ami az értelmezése szerint a szállításügyi miniszterként korábban végzett munkájának az elismerését jelenti.

Kérdésre válaszolva a miniszterjelölt elmondta, a szakbizottsági elnök tiszte megállapítani, hogy a házszabályoknak megfelelően történt-e a véleményezés. „Voltam már bizottsági meghallgatáson, és korábbi tapasztalataim alapján állítom, hogy (...) a véleményezés implicite pozitív, ha a negatív véleményezésre vonatkozó javaslat elbukott a szavazáson” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a véleményezéséről szóló bizottsági jelentést a házelnökök is aláírják, mielőtt elküldik a parlament plénumának. 

Ioana Mihăilă szakbizottsági meghallgatásával lezárult kedd este a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő miniszterjelöltjeinek parlamenti véleményezése. Az egészségügyi miniszteri tisztségbe javasolt politikus negatív véleményezést kapott. Negatív véleményezést kapott korábban a többi miniszterjelölt is, Cătălin Drulă kivitelével. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?