Cîţu szakmaiságot kért a PNL-től az USR-s miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásán

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu ügyvivő kormányfő azt kérte pártjának törvényhozóitól, hogy tanúsítsanak „tisztességet és szakmaiságot” a Cioloş-kabinet miniszterjelöltjeinek meghallgatása során – erről a PNL parlamenti frakciójának tagjaival folytatott megbeszélést követően nyilatkozott Cîţu.

Florin Cîţu és a PNL a békülés jeleit mutatja az USR felé | Fotó: AgerpresAz ügyvivő miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy a párt vezető testületének hétfő esti döntése értelmében a liberális törvényhozók jelen lesznek a Cioloş-kormány beiktatásáról döntő szerdai szavazáson, de nem fognak voksolni.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy a szavazástól való tartózkodás maga után vonhatja-e az USR-vel való „kibékülést". Válaszában rámutatott: alakulata érettségről és nyitottságról tesz tanúbizonyságot azzal, hogy nem szavaz a Cioloş-kabinet ellen. „Megmutatjuk, hogy túl akarunk már lépni ezen. Ami történt, megtörtént, most oldjuk meg a problémát" – fogalmazott.

Cîţu ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a PNL ne őt javasolja miniszterelnök-jelöltnek, ha Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt kabinetje nem kapja meg a prlament támogatását. Azt is elmondta, hogy ha az USR is a nyitottság jeleit mutatja, kezdeményezni fogja a PNL vezetősége által hozott azon határozat visszavonását, miszerint nem alakítanak többséget ezzel a párttal.

Nicolae Ciucă védelmi miniszterre hivatkozva Florin Cîţu azt állította: a Cioloş által a parlament elé terjesztett kormányprogram szerint Románia nem teljesítené a 2 százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását, ugyanis a bruttó hazai termék kevesebb mint 2 százalékát fordítaná védelmi kiadásokra. A parlamenti szakbizottságok kedden hallgatják meg a Dacian Cioloş kijelölt kormányfő által javasolt miniszterjelölteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?