Lemondott képviselőházi elnöki tisztségéről Ludovic Orban

Szerdán lemondott a kétkamarás parlament képviselőházának elnöki tisztségéről Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nemrég leváltott elnöke.

A liberális politikus éles támadást intézett a párt élére magválasztott Florin Cîțu ügyvezető miniszterelnök és az őt támogató Klaus Iohannis államfő ellen, kijelentve, hogy nem akar „bűntársuk” lenni, amikor „választási ígéreteiket megsértve, lábbal tiporva a PNL belső demokráciáját”, négy év stabil jobbközép kormányzás és az ország fejlesztése helyett úgymond feláldozzák az ország stabilitását önös érdekeik elérése érdekében.

Újságírói kérdésre válaszolva Orban nem zárta ki, hogy híveivel együtt később kilép a PNL-ből, de csak annyit mondott: a lemondással „visszanyerte szabadságát”. Múlt héten a házelnök – másik 40 liberális törvényhozóval együtt – nyílt levélben határolódott el az új pártvezetés döntéseitől, és kifejezte meggyőződését, hogy Románia gyorsan lezárhatná a kormányválságot, helyreállna a jobbközép koalíció, ha az államfő ismét őt jelölné a miniszterelnöki posztra.

A tavaly decemberben alakult koalíció azt követően bomlott fel, hogy Florin Cîțu miniszterelnök a kisebbik kormánypárt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tiltakozása ellenére és egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Cîțutól, a miniszterelnök lecserélését követelte a PNL-től, majd – miután a PNL nemhogy lecserélte volna, hanem a párt elnökévé választotta a kormányfőt – az USR összefogott az ellenzékkel és megbuktatta a Cîțu-kabinetet.

A PNL-t négy éven keresztül vezető, egy évig kormányfői tisztséget is betöltő Ludovic Orban egyébként azért nem maradhatott tavaly decemberben a PNL–USR–RMDSZ koalíció miniszterelnöke, és azért kényszerült „megelégedni" a házelnöki tisztséggel, mert akkor az USR az ő személye ellen emelt kifogást.

Ludovic Orban | Fotó: Agerpres

Orban már két hete az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta lemondó nyilatkozatát, amelyet mindeddig azért nem iktatott ő maga a képviselőház titkárságán, hogy a párt élére megválasztott Cîțu ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL „visszaszerzi a többséget" a képviselőházban. Miután ezt Cîțu elhárította, mondván, hogy a lemondás egyoldalú döntés, a házelnök szerdán úgy nyilatkozott: azért adta be mégis lemondását, mert a tisztséget a PNL egykori elnökeként töltötte be, de most már nem tud közösséget vállalni a párt vezetésének döntéseivel.

A PNL vezetősége kedd este úgy döntött: Florin Roman alelnököt jelöli ideiglenes házelnöknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?