banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Klaus Iohannis: a tanügyi személyzet átoltottsága is szempont lesz az iskolák újranyitásakor

A hét végén nem hosszabbítják meg a kényszervakációt – jelentette be csütörtök délutáni sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő. Az iskolák újranyitásakor újabb szempontot fognak figyelembe venni, ez pedig a tanügyi személyzet átoltottsága.

Klaus Iohannis a kormányalakítási tárgyalásokról úgy nyilatkozott: csak akkor hívja egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új kormány beiktatáshoz szükséges parlamenti többség.

Az államfő emlékeztetett, mivel a Ciucă-kormánynak nem sikerült kellő támogatást szereznie a parlamentben, elmaradt a beiktatásról szóló szavazás, és a pártok újrakezdték a tárgyalásokat, amit „nagyon jó dolognak” tart.

„Teljesen egyértelmű, hogy a kisebbségi kormány beiktatására irányuló kísérletek nem vezetnek eredményre, ezért a továbbiakban nem fogadok el ilyen kezdeményezéseket” – fogalmazott.

Klaus Iohannis bejelentette: hétfőtől a tanulók visszatérhetnek az iskolapadba ott, ahol a járványhelyzet ezt megengedi. Elmondta, a jelenléti oktatás engedélyezése az egyes iskolák személyzetének átoltottságától is függ.

Az elnök rámutatott, hétfőn elkezdődik az óvoda és iskola, és „ott, ahol az egészségügyi és járványhelyzet ezt megengedi”, jelenléti oktatás lesz. Hozzátette, emellett az egyes iskolák személyzetének átoltottságát is figyelembe veszik, amikor az oktatási intézmény működési módjáról döntenek. Az ezzel kapcsolatos részleteket közös rendeletbe foglalja majd az oktatási és egészségügyi miniszter, a két tárca, valamint az Országos Közegészségügyi Intézet (INS) szakembereivel való egyeztetést követően.

Iohannis ismét hangsúlyozta, hogy a járvány csak oltással győzhető le. „Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy Nyugat-Európában ismét erősödik a járvány. A következtetés nagyon szomorú: a járványnak még nincs vége. Viszont van rá megoldás: az oltás” – nyomatékosította.  

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?