FRISSÍTVE: Lát esélyt a koalíció helyreállítására Florin Cîțu - az USR megvárja a konkrétumokat

Megvan az esélye a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) való koalíció helyreállításának – jelentette ki szerda kora délután Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, miután az általa vezetett tárgyalódelegáció megbeszéléseket folytatott Dacian Cioloș USR-elnökkel és kollégáival egy többségi kormány beiktatásához szükséges parlamenti többség kialakításáról.

Florin Cîțu nyilatkozik a megbeszélések után | Fotó: AgerpresCîțu azt mondta a tárgyalások után, hogy „elviekben” a PNL adná a miniszterelnököt, de nem volt szó arról, hogy kit javasoljanak majd kormányfőnek a Klaus Iohannis elnökkel folytatandó egyeztetéseken. Mint mondta, a minisztériumok elosztásáról sem beszéltek még.

Korábban két kormányalakítási kísérlet is csődöt mondott: a Dacian Cioloș által javasolt USR-kormány nem ment át a parlamentben tartott bizalmi szavazáson, a liberális Nicolae Ciucă által elképzelt PNL–RMDSZ kisebbségi kormány pedig el sem jutott a szavazásig, mivel a kijelölt kormányfő visszaadta Iohannisnak a megbízást, látva, hogy nem tudott parlamenti többséget kialakítani a kormány beiktatásához.

A PNL kedd este – változtatva korábbi álláspontján – arról döntött, hogy a korábbi koalíciós partnere, az USR-vel való kibékülésről (és az RMDSZ-szel lévő együttműködés megtartásáról) vagy az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy közös kormányzásról kezdeményez tárgyalásokat.

Cioloş: „Hiszem, ha látom”

Hajlandóságot érzett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaiban a koalíció helyreállítására, de világos választ vár a liberálisoktól arra, hogy folytatják-e a közös kormányzást – jelentette ki a PNL küldöttségével tartott szerdai találkozója után Dacian Cioloş. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke elmondta, nem szívesen hagyatkozik pusztán az érzéseire. „Hiszem, ha látom” – jelentette ki.

Beszámolója szerint közölte liberális tárgyalópartnereivel: pártja megvárja, amíg a PNL egyeztet a Szociáldemokrata Párttal (PSD) is a koalíció lehetőségéről. „Ezután végezzék el a számításaikat, és a nap végéig vagy holnap reggelig adjanak választ nekünk. Ennek függvényében eldöntjük, hogy folytatjuk-e a tárgyalásokat a koalíció a helyreállításáról” - jelentette ki Dacian Cioloş.

Az USR elnöke elmondta, a találkozón csupán az esetleges közös kormányzás elveiről tárgyaltak, a miniszterelnök-jelölt személye nem került szóba. Ismételten hangsúlyozta: pártja el szeretné kerülni, hogy a PNL párhuzamosan tárgyalásokat folytasson a PSD-vel is, ezért világos választ várnak a liberálisoktól a koalíció helyreállításával kapcsolatban.

Dacian Cioloş szavai szerint a szerdai találkozónak „puhatolózó" jellege volt: az USR elfogadta azt, hogy a PNL jelöljön miniszterelnököt, de további részletekről nem tárgyaltak. Hozzátette, amíg nem tudnak kiegyezni a liberálisokkal a reformok menetrendjéről és a költségvetés szerkezetéről, addig nincs értelme a tárcák elosztásáról és a miniszterjelöltekről egyeztetni.

Az USR elnökének becslése szerint a reformintézkedések menetrendjéről szóló tárgyalások akár két hétig is eltarthatnak, ám a felek ez idő alatt beterjeszthetik a parlamentbe az egészségügyi válságot és az energiadrágulások következményeit enyhítő törvénytervezeteket. Ezek elfogadása szerinte az alakulófélben lévő parlamenti többség tesztje is lesz.

Dacian Cioloş elmondta, a koalíció helyreállítása után be kell vonni az RMDSZ-t is a kormányalakítási tárgyalásokba. Ezeknek a háromoldalú egyeztetéseknek a napirendjére kell majd tűzni a reformintézkedések menetrendje mellett a jövő évi költségvetést és a koalíció működését rögzítő szabályokat is – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?