Cioloş: a kormánykoalíció újraélesztése esetén nincs szükség új kormányprogramra

A kormánykoalíció esetleges újraélesztése esetén új kormányprogramra nem lesz szükség, viszont be kell ütemezni a régiben szereplő intézkedések megvalósítási határidejét – jelentette ki kedd este Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Véleménye szerint a határidők leszögezése elejét venné a későbbi feszültségeknek. „A tíz hónapnyi kormányzás alatt nagyon kevés dolgot ültettünk gyakorlatba a kormányprogramból, és amikor mi javaslatot tettünk például a polgármesterek külön nyugdíjának felszámolására, azt mondták: ennek nincs most itt az ideje, várjunk vele, és egyszerre vitassuk meg a teljes nyugdíjreform-csomagot'' – magyarázta Cioloş a B1 TV-nek nyilatkozva.

A választási kampányban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ígéreteket tett az igazságszolgáltatás és a közigazgatás megreformálására, a különnyugdíjak felszámolására. Véleménye szerint a PNL jövőbeli kormánypartnerének a kiválasztása az „igazság pillanata” lesz.

„Ha mindenáron többséget akarnak a parlamentben, akkor a PSD-vel is megtehetik, de tudjuk, hogy ez mit jelent, és már láttuk, hogy mit követel a PSD. Tudjuk, hogy a PSD-nek több szájat kell etetnie. Láttuk azt is, hogy mit tettek az igazságszolgáltatással, az állami költségvetéssel, amikor kormányon voltak, hogy óriási költségvetési hiányt hagytak maguk után, amelyet aztán a Covid-válság felerősített. Remélem, hogy mindezeket a dolgokat nem felejti el a PNL, és különösen a választók nem” – szögezte le az USR-s politikus.

Hozzátette, a PNL és a PSD már korábban is dolgozott együtt, és a PNL-nek van egy elég jelentős része, amely hozzászokott ahhoz, hogy nem csak együtt dolgozik a PSD-vel, de annak stílusát is átvette, de nyilván, nem akar beleszólni az alakulat belső problémáiba.

Véleménye szerint mind a PNL, mind az USR „megtanulta saját leckéjét az elmúlt hónapok történései nyomán”, de erőfeszítéseket kell tenniük a közös politikai célok meghatározására, ha partnerek akarnak lenni.

(Nyitóképen: Dacian Cioloş | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?