Az USR nem szavazza meg a kisebbségi Ciucă-kormány beiktatását

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavazza meg a parlamentben a kisebbségi Ciucă-kormány beiktatását – közölte pénteken a párt szóvivője.

Ionuţ Moşteanu, az USR szóvivője | Fotó: AgerpresIonuţ Moşteanu parlamenti képviselő elmondta, hogy az USR továbbra is koalícióra lépne a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel. Kijelentette: a PNL fenntartja a politikai válságot azzal, hogy nem növelte meg Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök kormányalakítási mozgásterét, és erőlteti egy kisebbségi kormány beiktatását. Hozzátette: szerinte a Ciucă-kabinet beiktatása ezek után már csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) segítségével lesz lehetséges.

A PNL végrehajtó bizottsága péntek délután jóváhagyta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Ciucă-kabinet programját és a liberális miniszterjelöltek listáját. A kijelölt kormányfő bejelentette, Alina Gorghiut igazságügyi, Florin Romant gazdasági, Cătălin Predoiut védelmi, Mircea Fechetet mezőgazdasági miniszternek javasolta, Robert Sighiartău pedig a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős tárcát kapná meg.

A PNL-nek és az RMDSZ-nek a nem magyar kisebbségi képviselők frakciójának esetleges támogatásával is csak 172 voksa van a kétkamarás törvényhozásban, a kormány beiktatásához pedig minimum 234 voksra lenne szükség. Korábban a PSD is bejelentette, hogy nem támogat egy kisebbségi kormányt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?