banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Cîţu továbbra is PNL–RMDSZ kisebbségi kormányt akar

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön kijelentette, hogy nem bővült a kormányalakítási tárgyalások köre, a PNL továbbra is az RMDSZ-szel közös, kisebbségi kormányt akar.

Florin Cîţu, a PNL elnöke szerint ő engedményeket tettek | Fotó: AgerpresA jelenleg ügyvivő miniszterelnök Cîţu azt mondta: a PNL jelentős engedményt tett azzal, hogy Nicolae Ciucă védelmi minisztert javasolta a miniszterelnöki székbe, hasonló engedményt viszont nem tett sem a Szociáldemokrata Párt (PSD), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Mint elmondta, tisztában van vele, hogy egy kisebbségi kormány nem lesz hosszú életű, a témára tehát „8-9 hónap múlva vissza lehet térni”.

Cîţu szerint a PSD naponta változtatja álláspontját, hol ellenzékben akar maradni, hol kormányozni akar, hol pedig szakértői kormányt javasol. „Mindeddig az egyetlen párt, amely szilárd döntést hozott és bebizonyította, hogy meg akarja oldani a válságot, a PNL volt” – vélekedett a pártelnök. Szerinte a PNL végrehajtó bizottságát és országos politikai bizottságát is össze kell hívni péntekre, hogy szombatra elkészüljön a miniszterjelöltek listája, és jövő héten szavazhasson a parlament a beiktatásról.

A pártelnök nyomatékosította, nem bővült a tárgyalások köre, változatlanul PNL–RMDSZ kisebbségi kormányt akarnak elfogadtatni a parlamenttel, és Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő feladata meggyőzni a parlamenti pártokat, hogy támogassák azt.

Cîţu logikátlannak nevezte, hogy a PSD vagy az USR kormányzásról beszél, miután a PSD az év elején kinyilvánította, hogy nem akar kormányozni, az USR pedig kilépett a kormányból. „A PNL hatalmas engedményt tett, a PNL elnöke egy másik személyt javasolt a miniszterelnöki tisztségbe helyettem. Ez a jelenlegi lehetséges változat, ebben a pillanatban más variánsról nincs mit beszélni” – fogalmazott a PNL vezetője.

Nicolae Ciucă a múlt csütörtökön kapott kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől, az alkotmány szerint tíz napon belül kérnie kell a parlamenttől a bizalmi szavazást az általa javasolt kormánynak, de a névsor még nem ismert.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?