banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Florin Cîțu nem enged: a kijelölt miniszterelnök csak kisebbségi kormány beiktatásáról tárgyalhat

Nem tett engedményeket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége a kormányalakítási tárgyalások kapcsán, így Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök megbízatása továbbra is arról szól, hogy egy kisebbségi kormány beiktatásához szerezze meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti támogatását.

Ezt Florin Cîțu PNL-elnök, jelenlegi ügyvivő komrányfő jelentette ki kedd reggel újságíróknak azután, hogy hétfő este megbeszélést folytatott Klaus Iohannis államfővel és a kormányalakítási megbízást kapott Ciucával. Sajtóhírek szerint Iohannis azt kérte Cîțutól, hogy a PNL „legyen rugalmasabb” a tárgyalásokon, és vagy fogadja el a PSD feltételeit a kisebbségi kormány beiktatásához, vagy fogadja vissza az USR-t a koalícióba (miután Dacian Cioloș USR-elnök hétfőn azt mondta Ciucának, hogy nem támogatnak egy PNL–RMDSZ alkotta kisebbségi kormányt, hanem inkább vegyék be őket ismét a koalícióba).Florin Cîțu kitart a kisebbségi kormány mellett | Fotó: gov.ro

Cîțu azonban hajthatatlan maradt, és azt monda, hogy Ciucă mandátuma változatlan. „Arra kapott felhatalmazást, hogy egy PNL–RMDSZ kisebbségi kormány beiktatásáról tárgyaljon a parlamenti pártokkal” – jelentette ki. Az október 5-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Florin Cîțu korábban kifejtette: a PNL már engedményt tett a kormányválság feloldására azzal, hogy nem őt jelölte ismét kormányfőnek a liberális párt – sőt tisztséget sem vállal a következő kabinetben –, ezért most „itt az ideje, hogy az USR is engedményeket tegyen”, és támogassa egy kisebbségi kormány beiktatását.

A jelenlegi ügyvivő miniszterelnök szerint a tavaly decemberi parlamenti választások után felállt kormánykoalíciót az USR hagyta magára, amikor miniszterei lemondtak, és a parlamentben bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek ellene, majd végül a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazásával leváltották őt a kormány éléről. (Mindennek előzménye, hogy az USR ellenkezése dacára és annak egyik miniszterét leváltva „erőltette át” a kormányon Cîțu az RMDSZ által kidolgozott 10 milliárd eurós Anghel Saligny Fejlesztési Programot, amit az USR a közpénzek pártpolitikai szimpátián alapuló szétosztásának nevezett.)

Klaus Iohannis először Dacian Cioloșnak adott kormányalakítási megbízást, de miután az USR elnöke zárt ajtókra talált korábbi koalíciós partnereinél, kisebbségi kormányra tett javaslatott, ám a múlt héten elbukta a bizalmi szavazást. Az államfő ezután adott megbízást a PNL jelöltjének, Nicolae Ciucă tartalékos tábornoknak, jelenlegi ügyvivő védelmi miniszternek. A tervek szerint csütörtökön szavaznának az új kormány – még nem ismert – összetételéről. Ha a második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, az elnök feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?