Az USR nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak – jelentette ki hétfőn Ionuţ Moşteanu, a párt alelnöke és szóvivője.

Ionuţ Moşteanu | Fotó: AgerpresA Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának nyilatkozva hangsúlyozta: jelenleg nem kisebbségi kormányra van szüksége az országnak, és emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt, amikor Dacian Cioloş USR-elnök kijelölt kormányfőként lépéseket tett a kormánykoalíció újraélesztésére a volt koalíciós partnerek elutasították ajánlatát.

A kormányalakítással jelenleg megbízott Nicolea Ciucă „a szokásos lépéseket teszi meg”, azaz tárgyal minden politikai párttal – vélte. Arra a kérdésre, hogy az USR milyen körülmények között egyezne bele, hogy ismét koalícióra lépjen a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel, Moşteanu azt válaszolta, hogy „miután Iohannis államelnökön keresztül a PNL kijelentette, hogy az USR a forrása minden problémának”, és furcsa módon a Szociáldemokrata Pártban (PSD) látja a megoldást egy sor gondra, ez a forgatókönyv jelenleg nem is téma a kormányalakítási tárgyalásokon.

„Már vagy két hónapja, amióta Florin Cîţu kormányfő szétrobbantotta a koalíciót, ugyanaz a forgatókönyv van érvényben” – tette hozzá Moşteanu. A stabil támogatottsággal rendelkező kormányhoz három alakulatra (PNL, USR és RMDSZ) van szükség, a kormánykoalíció helyreállításához azonban a PNL-nek módosítania kellene a vezetőtestületei által hozott döntéseken, és nyilvánosan be kellene jelentenie, hogy tévedett az USR-vel kapcsolatban, és akkor tárgyalóasztalhoz lehetne üli – vélte. „Az adott körülmények között azonban ez a perspektíva nagyon távoli, és nagyon sok bizonytalan körülmény hátráltatja” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy „egy 26 százalékos támogatottsággal rendelkező párt nem állíthatja azt, hogy isteni küldetése van egy önmaga köré építendő kormány alakítása érdekében tárgyalásra hívni a pártokat”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?