Cioloş: az USR nem támogat olyan kisebbségi kormányt, ami a PSD támogatását élvezi

A Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) nem áll szándékában támogatni egy olyan kisebbségi kormányt, amely a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatását is élvezi – jelentette ki csütörtökön Dacian Cioloş.

A pártelnök szavai szerint „teljesen mindegy”, hogy az USR támogatja-e vagy sem a parlamentben az új kormány beiktatását, mert a Nemzeti Liberális Párt már bejelentette, hogy megvan a szükséges parlamenti támogatottságuk, és a PSD is közölte, hogy hajlandó megszavazni egy kisebbségi kormányt.

„Úgy tűnik, körvonalazódott egy megállapodás a PNL és a PSD között, amellyel valószínűleg mindkét fél elégedett, így az USR támogatása már nem lényeges” – fogalmazott Cioloş a párt vezetőtestületének ülése után.Fotó: Agerpres

Mint hangsúlyozta, alakulata továbbra is egy széles körű parlamenti támogatottságot élvező kormány alakítását szorgalmazná, és „gyorsan létre is lehetne hozni a PNL-USR-RMDSZ alkotta kabinetet”, a döntés azonban a liberálisok kezében van, nekik kell meghozniuk és felvállalniuk.

Kérdésre válaszolva Cioloş rámutatott, ha pártja nem kap helyet a kormányban, „természetesen ellenzékben lesz”, a PNL-vel közös korábbi kormány programjába foglalt intézkedéseket azonban támogatni fogja a parlamentben.

Az USR elnöke szerint az egészségügyi és az energiaválság mielőbbi megoldását célzó intézkedéseken túlmenően rendszerszintű problémák is megoldásra várnak, gyakorlatba kell ültetni a felvállalt reformintézkedéseket, és mindez csak parlamenti többséggel valósítható meg.

„Nem tudjuk, milyen szándékai vannak ennek a kormánynak a reformprojektekkel, miként, kivel szándékoznak tárgyalni ezekről? A PSD-vel? A PSD-vel fognak tárgyalni az állam korszerűsítését, a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tételét, a korrupció leküzdését célzó reformokról?” - tette fel a kérdést.

Dacian Cioloş megjegyezte, egyelőre nem tudják, hogy a PNL szándékozik-e egyeztetni az USR-vel egy esetleges közös kormányzásról, Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök sem nyilatkozott erről, ha azonban megkeresik őket, akkor tárgyalóasztalhoz ülnek. 

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?