Államelnöki konzultáció: az RMDSZ delegációját Kelemen Hunor vezeti

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttségét Kelemen Hunor, az alakulat elnöke vezeti a Klaus Iohannis államfővel folytatandó miniszterelnök-jelölési tárgyaláson.

Az RMDSZ-delegációban részt vesz még Cseke Attila fejlesztési miniszter, Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az egyeztetést követően Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtónyilatkozatban számol be a megbeszélésről.

Mint ismert, Klaus Iohannis államfő csütörtökön 11 órától tartja konzultáció-sorozatát a parlamenti pártok delegációival a kormányalakításról, miután a korábban megbízott Dacian Cioloșnak nem sikerült elfogadtatnia a többséggel sem a javasolt kormánylistát, sem az USR kormányprogramját.

Amint a Maszolon megírtuk, csütörtökön délelőtt jelent meg annak a híre, hogy a Nemzeti Liberális Párt végül mégsem a korábbi miniszterelnököt és a párt elnökét, Florin Cîțut jelöli a miniszterelnöki tisztségre, hanem az Orban- és a Cîțu-kormány védelmi miniszterét, Nicolae Ciucát nevesíti. Mindemellett a PNL az RMDSZ-szel közös kisebbségi kormány létrehozását javasolja Klaus Iohannis államfőnek.

Ennek elfogadásához szükség lesz a PSD parlamenti támogatására is, a Szociáldemokrata Párt azonban egyelőre nem jelezte, hogy megszavazza-e a Ciucă-kormányt. A PNL elnöke azonban szerdán tudatta: az AUR kivételével hajlandók tárgyalni a pártokkal a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség kialakításáról.

Korábban az USR elnöke, Dacian Ciolos jelezte, hajlandó tárgyalni a tavaly decemberben összeállt PNL–USR–RMDSZ koalíció helyreállításáról, amennyiben a liberálisok eltekintenek Cîțu miniszterelnöki jelölésétől. A jelenlegi állás szerint körvonalazódik egy olyan többség, amely megszavazza a Ciucă-kormányt, ám ennek nem része az USR. Dacian Cioloș ugyanis kijelentette: pártja nem támogatja a PNL–RMDSZ kisebbségi kormány létrehozását.

(Nyitókép: illusztráció. Forrás: Agerpres)

Kimaradt?