banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A PNL Nicolae Ciucă volt védelmi minisztert javasolja miniszterelnöknek

A Maszol információi szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai tanácsának csütörtök reggeli döntése értelmében a liberálisok Nicolae Ciucă korábbi védelmi minisztert jelölik a miniszterlenöki tisztségre az államfővel csütörtökön tartandó újabb kormányalakítási tárgyaláson.

Nicolae Ciucă mind az Orban, mind a Cîțu-kormányban a védelmi minisztériumot vezette, Klaus Iohannis államelnök hűséges emberének tartják. 2020 decemberében az ideiglenes kormányfői feladatokat is ellátta Ludovic Orban lemondását követően. 

A Maszol megtudta azt is, hogy a PNL az RMDSZ-szel közös kisebbségi kormányt javasol Iohannisnak. 

Források szerint Ciucát maga Klaus Iohannis javasolta szerdán este a PNL vezetőségének, miután Dacian Cioloșnak nem sikerült kormányt alakítani, korábban pedig Florin Cîțu kormányát bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta az USR, a PSD és az AUR. 

Nicolae Ciucă | Fotó: Agerpres

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis csütörtökön 11 órától várja a Cotroceni-palotába a pártok képviselőit. 

Iohannis október 11-én tárgyalt első körben a parlamenti pártok képviselőivel a kormányalakításról, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a Cîţu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt elfogadta a parlament. Az államelnök akkor Dacian Cioloşt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét bízta meg kormányalakítással.

Szerdán a parlament elutasította a Cioloș-kabinet beiktatását, a szükséges 234 szavazat helyett az USR-s összetételű kormány csak 88 támogató szavazatot kapott.

Cioloș elutasítása után Florin Cîțu, a PNL elnöke Facebook-oldalán azt írta, a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesülésért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról. „Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány” – fogalmazott.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?