Cioloș a javasolt kormánya elutasítása után: a PSD és a PNL tovább mélyíti a válságot

Korábbi koalíciós partnerét, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) nevezte a kormányválság fő felelősének Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szöveség (USR) elnöke, miután a parlament szerdán elutasította az általa javasolt kormányprogramot és kormánynévsort.

Cioloșnak nem sikerült egyetlen másik párttal sem megállapodást kötnie, ezért a törvényhozók egyéni felelősségére hivatkozva kért bizalmat az általa vezetett „válságkormány” számára. A PNL és az USR másik volt koalíciós partnere, az RMDSZ törvényhozói nem szavaztak, a baloldali PSD és nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az USR-kormány ellen voksolt. A kormány jóváhagyásához a törvényhozók felének, 234 képviselőnek és szenátornak a támogatására lett volna szükség. A Cioloș által javasolt kabinet csak 88 szavazatot kapott.

Az USR-elnök szerint pártja volt „az egyetlen felelős” politikai alakulat, amely megoldást kínált a politikai válságra, hiszen a Klaus Iohannis államfővel tartott konzultációk során csak ők javasoltak miniszterelnök-jelöltet, a többi párt nem.

Azt is mondta, hogy a kormányválságot korábban is „le lehetett volna zárni”, de a bizalmatlansági indítvány beterjesztése után a PSD és a PNL „cinkosan húzta az időt”, hogy ne bocsássák idejében szavazásra, tovább mélyítve ezzel az amúgy is súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cioloș pártja a Facebookon reagált a bizalmi szavazás eredményére: az USR-kormány beiktatásának felelőtlen elutasításával a törvényhozók egyben annak a lehetőségét is elutasították, hogy ismét működőképes kormánya legyen az országnak – írták a párt vezetői. „Nemcsak a Cioloș-kormányt utasították el, hanem egy sor olyan intézkedést is, amelyekre sürgősen szüksége lenne Romániának: a zöldigazolvány bevezetését, a gáz- és villanyszámlák csökkentését, a helyreállítási tervbe foglalt beruházások elindítását" – fogalmaztak.

Hozzátették: a Klaus Iohannis államfővel folytatandó újabb kormányalakítási tárgyalásokon az USR továbbra is nyitottnak mutatkozik majd megtalálni a megoldást egy teljes jogkörű kormány mihamarabbi beiktatására. „Nem egy újabb USL-kormány jelenti a megoldást Románia számára. A megoldás az USR–PNL–RMDSZ-koalíció helyreállítása" – nyomatékosították a bejegyzésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg