Csütörtökön kormányalakítási tárgyalásokra várja az államfő a parlamenti pártokat

Újabb kormányalakítási tárgyalásokra hívja Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokat.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis csütörtökre várja a Cotroceni-palotába a pártok képviselőit; a tanácskozássorozat 11 órakor kezdődik.

Mint írták: az elnök tudomásul vette, hogy a parlament elutasította a Cioloş-kormány beiktatását; az alkotmány 85. cikkelye első bekezdésének és a 103. cikkely első bekezdésének értelmében az államelnök újabb egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat egy új kormányfőjelölt kiválasztása érdekében.

Iohannis október 11-én tárgyalt első körben a parlamenti pártok képviselőivel a kormányalakításról, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a Cîţu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt elfogadta a parlament. Az államelnök akkor Dacian Cioloşt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét bízta meg kormányalakítással.

Szerdán a parlament elutasította a Cioloș-kabinet beiktatását, a szükséges 234 szavazat helyett az USR-s összetételű kormány csak 88 támogató szavazatot kapott.

Cioloș elutasítása után Florin Cîțu, a PNL elnöke Facebook-oldalán azt írta, a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesülésért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról. „Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány” – fogalmazott.

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?