A kormányfőjelölt hétfőn tárgyalni fog az USR képviselőivel, miután a PSD támogatása veszni látszik

A kormányalakításra felkért Nicolae Ciucă hétfőn megbeszélést folytat a kormányprogramról a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel – adta hírül vasárnap este a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Nicolae Ciucă miniszterelnök-jelölt | Fotó: AgerpresA tájékoztatás értelmében a kijelölt miniszterelnök vasárnap folytatta az egyeztetéseket a PNL és az RMDSZ szakértőivel a kormányprogram véglegesítése érdekében, hétfőn pedig az USR vezetőivel is tárgyalni fog. A Nicolae Ciucă, valamint a PNL és az RMDSZ közötti egyeztetések már szombaton elkezdődtek, amikor a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőivel is tárgyalt a miniszterelnök-jelölt.

Emellett szombaton délután a kijelölt kormányfő telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökkel is, akivel abban állapodtak meg, hogy a kormányprogram véglegesítése és a PSD által javasolt tíz intézkedés megvizsgálása után tovább tárgyalnak majd.

A Digi24.ro azt írta vasárnap este, hogy Ciucă és Ciolacu vasárnap személyesen is találkozott, de nem tudtak megegyezni a parlamenti támogatásról, pontosabban a PSD által támasztott feltételeket nem fogadta el a PNL elnöke Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő miniszterelnök. A PSD leszögezte, hogy csak februárig nyújt parlamenti támogatást a PNL–RMDSZ kisebbségi kormánynak, de vasárnap azt is feltételül szabta Ciolacu, hogy a bizalmi szavazás előtt lássa a miniszterjelöltek listáját, és az ő jóváhagyását is kérjék, mielőtt beterjesztenék a parlamentbe. Ebbe nem ment bele Cîțu.

A PNL és az RMDSZ nem rendelkezik kellő számú szavazattal a kormány beiktatásához, ezért kellene a PSD támogatása is. Ha nem kapják meg, akkor Ciucának az USR-t kell meggyőznie, vagy a koalícióba való visszatérésről, vagy arról, hogy a parlamentben támogassa szavazataival a kisebbségi kormányt.

Kapcsolódók

Kimaradt?